torek, 19. februar 2019

Poročno pecivo, 2. del

Prejšnji teden sem začela peči pecivo, ki stoji dlje časa. Pričela sem s peko slanih pica muffinov, ki sem jih zamrznila, spekla sem moto piškote in maslene testomat piškote, ki pa jih še nisem dokončala. Piškote sem napekla, nisem pa jih še krasila oziroma mazala in lepila po dva skupaj. Oboje piškote sem spravila v posode, ki dobro tesnijo, da bodo ostali krhki.

Recepti za do sedaj narejene dobrote si lahko ogledaš na povezavah:


Danes ali jutri se bom lotila slanih rožic s semeni, sledile jim bodo mini habance in ostalo pecivo. V nedeljo bom spekla čokoladno-lešnikovo torto, tokra v obliki peciva, da malo povadim, saj je že dolgo nisem pekla. Domači seveda podpirajo mojo odločitev o probni peki torte, saj vsi obožujejo čokoladno-lešnikovo torto (in vse ostale).


Slane rožice

Slane rožice so pecivo, ki je na zunaj hrustljavo, na znotraj pa nežno mehko. Sama izvedba dopušča mnogo variacij, tudi sladkih.

Sestavine za testo:
500 g skute,
500 g moke,
250 g masla,
4 žlice kisle smetane,
1 jajce
sol,
1 pecilni prašek.

Poleg sestavin za testo potrebujemo še 1 veliko (ali 2 majhni) jajce in semena, začimbe, sol za posip.
Vse sestavine dobro pregnetemo, da dobimo voljno testo, ki naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Testo razvaljamo 2 mm debelo in z modelčkom za piškote iz njega izrežemo poljubne oblike. Sama največkrat izrezujem rožice. Zložene na pekač (sama vedno uporabljam papir za peko) premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo ter začimbami/semeni. V pečici, ogreti na 200°C, jih pečemo približno 10 minut (dokler niso zlato obarvani).
Ko so piškoti pečeni, po izgledu močno spominjajo na pecivo iz listnatega testa, saj se precej napihnejo in naredijo rahlo vidne plasti. Niso pa tako drobljivi, v sresini so mehki, na vzven hrustljavi, v ustih se topijo.
Tokrat s uporabila za posip sezamova semena, laneno seme, kumino, suh rožmarin in mešanico čilija, popra ter soli.



Piškoti so hitro pripravljeni. Večkrat si testo pripravim v naprej in ga dam zmrzniti. V tem primeru ga razvaljam na papirji za peko in zvijem v rolo ter tako zamrznem. Ko se napovejo obiski ali pa nama s fantom zapaše nekaj za "grickati", pa doma nimam ničesar za ponuditi, vzamem testo iz zamrzovalnika in imam v slabi uri pečene prigrizke.

sreda, 30. januar 2019

Poročno pecivo, 1. del

Že kakšne pol meseca se pripravljam na peko poročnega peciva za svojo poroko. Za kar se da nemoteno izvedbo tega projekta se moram zelo dobro organizirati. Večino peciva bova spelka z bodočim možem sama, izključno s poročno torto.
Zaenkrat sva sestavila seznam peciva, ki ga bomo pekli. Pri peki nama bojo pomagale še stare mame, ena izmed tet in najini zlati starši. Skupaj bomo napekli 27 vrst peciva in torto v dveh okusih. Nekaj bo slanega, večina pa sladkega. Za vse vrste peciva sva okvirno določila količine, da ne bo preveč ali premalo.

Za pecivo, ki ga bova pekla s fantom, sem tudi naredila že terminski plan. Najprej bova pekla pecivo, ki lahko počaka (krhki piškoti so že takšni), nato slano pecivo, ki bo lepo počakalo v zmrzovalniku, za njim še biskvite in biskvitke za kolačke, ki jih bova prav tako dala v skrinjo in jih tik pred zdajci dokončala z raznimi kremami.

Tole je seznam vsega peciva:
  • mačje tačke,
  • testomat piškoti (v različnih izvedbah),
  • moto piškoti,
  • linške oči,
  • makroni,
  • breskvice,
  • piškoti s solnim cvetom,
  • razpokančki,
  • pomarančno pecivo,
  • čokoladni kolački,
  • sadni kolački,
  • ledene kocke / trikrat pečena skutna pita,
  • čokoladne kocke,
  • pecivo s temnim pivom,
  • kremšnite,
  • rafaelo pecivo,
  • sadne kocke,
  • biskvitne kroglice,
  • rafaelo kroglice,
  • rolada brez pečenja,
  • krhki flancati,
  • štrukeljčki,
  • princes krofki,
  • slani muffini,
  • slaniki,
  • slane skutne rožice,
  • feta rogljički.

  • mangovo - jogurtova torta,
  • čokoladno-lešnikova torta.
Poleg seznama sem že nakupila potrošni material, kot so podstavki za torti, košarice za kolačke, servirne pladnje, nekaj okraskov.

Sedaj pa že komaj čaka, da se lotim dela, tako da lahko v naslednjih tednih pričakujejte kakšno objavo z recepti in slikami peciva.

torek, 29. maj 2018

Trio tort

V zadnjem mesecu sem spekla tri torte, ki so zelo različne a hkrati tako podobne. Naredila sem mangovo-čokoladno torto, koksovo torto in trojno čokoladno torto. Vse tri torte so narejene tako, da imajo spodaj biskvit oz. piškotno podlago, na njej pa je krema (ali več njih).

Mangovo-čokoladna torta in kokosova torta sta zelo osvežilni in lahki, trojna čokoladna torta pa je, kot se za čokoladne torte spodobi, polna okusa po čokoladi. Vse kreme so puhaste.

Torte som okrasila v svojem slogu - preprosto in v stilu torte.





petek, 6. april 2018

Domači čaji

Že odkar se spomnim, rada nabiram rastline. Kot otrok sem najprej nabirala cvetlice za šopke, kasneje pa sem začela nabirati cvetlice in ostale rastline za čaje in ostalo kulinariko. Tako sedaj vsako leto naberem vsaj nekaj različnih rastlin, ki jih posušim za čaj.

Prvi na mojem letošnjem seznamu so vijolični cvetovi - včeraj sem namreč nabrala pljučnik (zaenkrat le cvetovi, v prihodnje še listi) in vijolice. Čez vikend imam namen nabrati še trobentice in marjetice.

Ko sem dala cvetove na pekača, na katerih jih bom posušila, je bil prizor tako čudovit, da ga moram deliti z vami.


V prihodnjih objavah, ko bom nabrala več zelišč, bom pripravila tudi objavo o posamezni vrsti rastline.

četrtek, 15. marec 2018

Čokoladni rjavčki s suhimi slivami

Sezona zimskih jedi se počasi izteka in zato sem se odločila, da naredim še enkrat to zimo čokoladne rjavčke s suhimi slivami. Gre za okusen čokoladen biskvit s koščki suhih sliv.

Sestavine:
4 jajca,
55 g masla,
150 g temne čokolade,
75 g rjavega sladkorja,
žlico vanilijevega sirupa,
65 g jogutra,
60 g moke,
ščep soli,
noževo konico pecilnega praška,
100 g suhih sliv.


Jajca in sladkor penasto vmešamo, dodamo stopljeno čokolado in maslo.


Dobro premešamo in dodamo še jogurt in vaniljev sirup. Na rahlo vmešamo presejano moko s pecilnim praškom, dodamo sol.


Testo prelijemo v pekač in na njega posujemo koščke sliv. Biskvit pečemo 20 minut na 150°C.



Med tem, ko se peče, pripravimo še vanilijevo kremo, ki se odlično poda zraven biskvita (lahko tudi kupimo jogurt in ga le dodamo ob serviranju, vendar meni je bolj všeč, če naredim domačega).
Skodelico navadnega jogurta zmešamo z žlico želatine fix in dodamo žlico vanilijevega sirupa. Kremo postavimo v hladilnika do serviranja, da se strdi.

Poleg biskvita lahko postrežemo tudi žlico stepene smetane ali grškega jogurta. Sicer pa so tile rjavčki že sami po sebi odlični, tudi brez dodatkov.





nedelja, 11. marec 2018

Puranje tortilije

Ali kdaj pripravljaš kosilo v naprej, da je, ko je čas za kosilo čim hitreje narejeno? Če je tvoj odgovor pritrdilen, beri naprej, da dobiš idejo za kakšnega od naslednjih kosil.


Za pripravo tortilij s piščancem potrebuješ:

piščančje meso,
korenje,
gobe (tokrat sem uporabila šampinjone, lahko pa uporabiš katere koli gobe),
čebulo,
papriko (jaz sem uporabila pečeno papriko),
česen,
sir,
sol,
poper,
koriander,
belo vino,
paradižnikov koncentrat,
čili (ali pekočo papriko), olivno olje,
tortilije.


Zelenjavo nareži na drobne rezine, meso pa na kocke. Na olju malo popraži čebulo, posoli, ji dodaj meso in praži, dokler ni meso enakomerno popraženo z vseh strani. Dodaj še zelenjavo in praži par minut. Če ti ni všeč, da zelenjava hrusta, praži malo dlje. Na koncu dodaj še začimbe, žlico paradižnikovega koncentrata in malo belega vina ter kuhaj še par minut.


Narejeno omako nadevaj v tortilije, jih zvij in polagaj v pomaščen pekač. Ko so vse tortilije v pekaču, jih posuj z naribanim sirom. Pekač s tortilijami daj za 15 minut v pečico na 200°C, da se tortilije rahlo zapečejo.

Jaz naredim običajno tortilije sama. To sicer vzame nekaj več časa, vendar so domače tortilije odlične in vreden dela.

Za tri lačne naredim tortilije iz 200 g moke in približno 2 dl vrele vode. Recept je sila preprost: Moko preliješ z vrelo vodo in zamešaš v testo. Ko se ohladi, naredi kroglice in jih razvaljaj kar se da na drobno. Tortilije speči na razgreti ponvi, na vsaki strani par minut. Obrneš jo, ko vidiš, da so se pričeli delati mehurji. Seveda pa vmes malo poglej, kaj se dogaja s tortilijami, da se ne zažgejo (občasno katera ne naredi mehurja). Po tem receptu lahko narediš tortilije iz poljubnega testa. Meni osebno so najboljše koruzne in polnozrnate.

Torej, če želiš kosilo pripraviti v naprej, naredi predhodno vse do faze, ko je potrebno dati tortilije v pečico. To naredi na tik pred kosilom.

Pa dober tek.