torek, 19. februar 2019

Slane rožice

Slane rožice so pecivo, ki je na zunaj hrustljavo, na znotraj pa nežno mehko. Sama izvedba dopušča mnogo variacij, tudi sladkih.

Sestavine za testo:
500 g skute,
500 g moke,
250 g masla,
4 žlice kisle smetane,
1 jajce
sol,
1 pecilni prašek.

Poleg sestavin za testo potrebujemo še 1 veliko (ali 2 majhni) jajce in semena, začimbe, sol za posip.
Vse sestavine dobro pregnetemo, da dobimo voljno testo, ki naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Testo razvaljamo 2 mm debelo in z modelčkom za piškote iz njega izrežemo poljubne oblike. Sama največkrat izrezujem rožice. Zložene na pekač (sama vedno uporabljam papir za peko) premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo ter začimbami/semeni. V pečici, ogreti na 200°C, jih pečemo približno 10 minut (dokler niso zlato obarvani).
Ko so piškoti pečeni, po izgledu močno spominjajo na pecivo iz listnatega testa, saj se precej napihnejo in naredijo rahlo vidne plasti. Niso pa tako drobljivi, v sresini so mehki, na vzven hrustljavi, v ustih se topijo.
Tokrat s uporabila za posip sezamova semena, laneno seme, kumino, suh rožmarin in mešanico čilija, popra ter soli.



Piškoti so hitro pripravljeni. Večkrat si testo pripravim v naprej in ga dam zmrzniti. V tem primeru ga razvaljam na papirji za peko in zvijem v rolo ter tako zamrznem. Ko se napovejo obiski ali pa nama s fantom zapaše nekaj za "grickati", pa doma nimam ničesar za ponuditi, vzamem testo iz zamrzovalnika in imam v slabi uri pečene prigrizke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar