sobota, 8. julij 2017

Rabarbarina pita

Vsako nedeljo pripravim sladico. Tokrat sem imela v mislih nekaj z malinami. Ko pa sem jih šla nabrat, sem ugotovila, da so me ptiči tokrat prehiteli in da z malinovo sladico ne bo nič. Zato sem malo pogledala po vrtu, iz česa bi lahko naredila nekaj sladkega. Spomnila sem se na velik grm rabarbare, ki se letos prav bohoti na vrtu. Nabrala sem stebla rabarbare in se lotila peke.

Za osnovo sem naredila klasično krhko testo, ki sem ga predpekla obteženega 20 minut. Med tem sem pripravila nadev iz rabarbare, jabolčnega soka, sladkorja in cimeta. Ko je bilo testo predpečeno, sem ga nadevala z nadevom in ponovno pekla 20 minut. Ko se je pita pekla, sem naredila še orehove drobtine za posip. Pečeno pito sem malo ohladila, potresla z drobtinami in dodala kepico sladoleda ter postregla.

Ta pita je zelo osvežilna in primerna za poletne dni.


Pisan nakit

Izdelala sem štiri kose nakita, po dva za vsako izmed meni ljubih punc.
Za izdelavo modrega kompleta nakita sem se odločila, ker sta brat in (bodoča) svakinja šla na poroko in sta želela biti barvno usklajena. Brat je imel kupljeno novo srajco v živahno modrem odtenku. Svakinja pa je kupila črno preprosto obleko. Takoj se mi je porodila misel, da bi zraven te obleke odlično pristajala modro-bela ogrlica, zato sem se še isti trenutek lotila dela. Še bolj z veseljem kot običajno pa sem izdelovala nakit, ker sem doživela nesrečo, v kateri je bil ogrožen moj vid. Pri reševanju mojega vida mi je pomagala svakinja, zato je ta nakit bila še majhna zahvala.
Poroka je mimo, svakinja in brat sta se neizmerno zabavala, svakinja pa nosi ta komplet nakita sedaj tudi za v službo.



Druga dva kosa nakita sta dve razigrani ogrlici za sestrično. Ti dve ogrlici sta zelo preprosti, a lepi. Takšni si je želela mala dama. Je pa tudi povedala, da ko pride na počitnice, da bova izdelali goro nakita. Takrat ji bom naredila če kaj lepega, ona pa meni prav tako. Se že veselim, kajti otroški nakit je nekaj posebnega, saj otroci niso še miselno omejeni in v okvirih. Tudi sama želim bili kot otrok vsaj pri ustvarjanju.



Na koncu svojega ustvarjanja pa sem naredila še nekaj zase. V bistvu sem že pred dnevi urejala svojo zbirko nakita in ugotovila, da mi kar nekaj ogrlic iz mojih začetkov fimo ustvarjanj ni več najbolj všeč in jih ne nosim. Zato sem jih razdrla in iz njih naredila eno noro pisano ogrlico.


četrtek, 29. junij 2017

Borovničeva torta

Danes sem se lotila še ene torte. Jutri greva s fantom na obisk in sva se odločila, da sabo neseva torto, kajti gostitelj je imel pred kratkim rojstni dan. Želela sem narediti preprosto osvežilno torto, fant pa je predlagal okus borovnic.

Sestavine:

biskvit:

2 jajci,
85 g sladkorja,
1,5 dl mleka,
40 g staljenega masla,
140 g moke,
1/2 pecilnega praška,
20 g kakava,

krema:
6 dl smetane za stepanje,
500 g mascarponeja,
1 kozarček borovničeve marmelade,
2 želatini fix.

Priprava:

Jajca in sladkor penasto umešajte, dodajte preostale sestavine, zmešajte in vlijte v pomaščen in pomokan pekač. Biskvit pecite na 180°C 10 minut.

Ko se biskvit hladi, naredite kremo. V mascarpone vmešajte želatino fix in dodajte stepeno smetano. Kremo razdelite na dva dela in vsakemu dodajte marmelado. V en del kreme dodajte več marmelade kot v drugega. Ker sem uporabila domačo marmelado, sem v kremo dodala še malenkost sladkorja (vsega skupaj 2 žlici).

V obod namestite biskvit in ga pokapajte z rumom. Nanj dajte temnejšo kremo (tisto z več borovnicami) in jo poravnajte. Na njo previdno dajte še svetlejšo kremo in jo prav tako poravnajte. Torto za nekaj ur postavite v hladilnik. Če bi jo postregli kakšen dan po pripravi, se vam jo splača zamrzniti in pred serviranjem odtajati v hladilniku.


Takšno torto (ali pa v obliki peciva) imam čez poletje večkrat v skrinji za rezervo, če se napovejo kakšni sladkosnedi obiski.




Gratinirane testenine z morskimi sadeži

Danes sem si zaželela nekaj morskega. Po hitrem pregledu zamrzovalne omare sem ugotovila, da imam morske sadeže. Ker nisem želela klasičnih testenin  ali rižote, sem se odločila, da po dolgem času razvajam svoje z gratiniranimi testeninami, saj imam danes dovolj časa za ustvarjanje.

Na olivnem olju sem prepražila čebulo, dodala česen, timijan, rožmarin, sol, poper in pekočo papriko. Ko je česen zadišal, sem dodala še morske sadeže in jih popražila. Na koncu sem dodala še malo belega vina. Skuhala sem polnozrnate špagete in naredila bešamel s smetano za kuhanje in parmezanom.







Glinene posode sem naoljila in nadevala s testeninami (ki sem jih predhodno zmešala z morskimi sadeži) in prekrila z bešamelom ter po vrhu naribala še malo parmezana.

V pečici sem jih zlato zapekla.

Pa dober tek.




sobota, 24. junij 2017

Limonina torta

Ker sem po srcu še vedno otrok, si za rojstni dan vsako leto naredim torto. Letos sva praznovali skupaj z mami, tako je torta pripadala obema. Naredila sem limonino torto. Torta, ki po okusu spominja na limonin sladoled, je odlična osvežilna sladica, primerna za vroče dni.



Sestavine:

biskvit:
6 jajc,
140 g sladkorja,
110 g ostre moke, 
30 g kakava,
polovico vrečke pecilnega praška,

krema:
250 g mascarponeja,
0,5 l smetane za stepanje,
2 bio limoni,
4 žlice sladkorja,
želatina fix.

Priprava:

Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo kakav, moko in pecilni prašek ter na rahlo premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov in previdno premešamo. Testo zlijemo v pomaščen in pomokan pekač ter ga pečemo na 180°C 15 minut.

Za kremo stepemo sladko smetano z želatino fix. V mascarpone naribamo limonino lupinico in iztisnemo sok obeh limon. Mascarpone dobro premešamo in po občutku dodamo sladkor. V kremo dodamo stepeno sladko smetano.

Ko se biskvit ohladi, ga prerežemo na 3 dele. Spodnji oblat položimo v obod, nanj namažemo tretjino kreme, postopek ponovimo še 1x. Na vrh položimo še zadnji oblat. Torto damo v hladilnik.
Po nekaj urah torto vzamemo iz hladilnika in jo premažemo s preostankom kreme. Torto poljubno okrasimo.

Jaz sem se odločila za okrasitev torte s kaktusi. Okrasitev je preprosta za izdelavo. Kot osnova kaktusov je osnovna masa za rumove kroglice (mleti piškoti, čokolada, rum), ki sem jo oblikovala v malo večje kroglice. Za finalno obdelavo sem uporabila smetano s kremfixom, ki sem jo pobarvala z zeleno in rdečo barvo. Torto sem obdala z grenkim kakavom, vanjo zapičila zobotrebce s kroglicami (da sem bila prepričana, da bodo kaktusi stali na svojem mestu). Smetano sem s pomočjo dresirne vrečke nanesla na kroglice. 

Recept sem objavila tudi na portalu Kulinarika (https://www.kulinarika.net/recepti/21373/sladice/limonina-torta/).

petek, 23. junij 2017

Orehovi piškoti

Končno imam čas zapisati še recept za orehove piškote. Te piškote sem velikokrat jedla, ko sem bila še majhna. Pogosto jih je pekla namreč moja stara mama. Recept je zelo preprost, piškoti pa so zelo lepi in seveda okusni.

Sestavine:

testo:
150 g moke,
150 g mletih orehov,
90 g sladkorja,
noževo konico pecilnega praška,
1 čajna žlička cimeta,
1 jajce,
100 g masla,
ščep soli,

okrasitev:
ribezova marmelada,
2 rebri jedilne čokolade,
lepe polovice orehov,
mleti orehi.

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesite testo, ki naj vsaj 1 uro počiva v hladilniku. Razvaljajte ga na največ 0,5 cm debelo in iz njega izrežite kroge. Piškote preložite na pekač in jih pecite na 200°C 6-8 minut. Ko so pečeni, jih previdno preložite na rešetko in pustite, da se malo ohladijo. Mlačne mažite z marmelado in jih po dva in dva lepite skupaj.






Ko so popolnoma hladni, jih po robu povaljajte najprej v staljeno čokoladi, nato pa še v mlete orehe. Na vrh vsakega piškota s čokolado pritrdite še polovice orehov.




sreda, 10. maj 2017

Preprosti razpokančki

Po dolgem času imam ponovno čas za pisanje bloga.

Čez vikend sem spekla dvoje piškote. Ene predstavljam v tej objavi, druge pa bom v naslednji.

Ker sem se peke lotila s sestavinami iz domače shrambe, sem bila rahlo omejena z recepti. Najprej sem ugotovila, da imam masla le za ene piškote, želela pa sem narediti dve vrsti piškotov. Zato sem si izbrala razpokančke, za katere ne potrebuješ masla.

Sestavine, ki sem jih uporabila:

45 g kakava,
230 g ostre moke,
ščep soli,
1 jajce,
2 beljaka,
80 ml olja,
80 g kristalnega sladkorja,
vanilija,
1/2 pecilnega praška,
sladkor v prahu.

Mokre sestavine in kristalni sladkor penasto vmešamo. Dodamo jim presejane suhe sestavine. Vse zmešamo v mehko, lepljivo testo, ki ga za nekaj časa damo v hladilnik. Sama sem ga pustila v hladilniku okoli 2 uri.





Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih dobro povaljamo v sladkorju v prahu ter polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami naj bo za 1  kroglico razmika, ker se med peko razlezejo.

Piškote pečemo na 175°C približno 8 minut. Po polovici časa razpokajo. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo na pekaču še nekaj minut, v nasprotnem primeru razpadejo.