nedelja, 7. februar 2016

Piščančji duo

Ko glasujemo doma, kakšno meso bi jedli, sem vedno v manjšini, ko glasujem za piščanca. Ko pa ga pripravim in postrežem, pa si vedno oblizujejo prste in sprašujejo, če je še kaj ostalo, da bi še en kos.

Nazadnje sem naredila piščanca na dva načina. V bistvu sem imela premalo piščančjih beder in sem iz skrinje vzela že pripravljene zrezke (pripravila sem jih predhodno seveda sama in jih dala zamrzniti za hitro pripravo kosila).

Krožnik sta krasila piščančji zrezek v koruzno parmezanovi oblekici in polnjene piščančje bedre.

Zrezke v srajčki naredim tako, da začinjeno (sol in poper) meso povaljam v stopljenem maslu nato pa v mešanici naribanega parmezana in rahlo zdrobljenih koruznih kosmičih.

Za filo v polnjenih bedrah pa sem tokrat uporabila na kocke narezan kruh in  suhe hruške, ki sem jih malo namočila v vroči vodi, sesekljan česen, timijan, belo vino, poper, sol, malo mleka. Vse sestavine sem zmešala in jih nadevala po piščančjo kožo.

Obe vrsti mesa sem pekla na 200°C pol ure.


Zraven piščanca so se na krožniku znašli še pire krompir in dušena korenje in brokoli.

Kosilo je pripravljeno v 40 minutah, jedcev in kuharja pa ne pusti na cedilu.

Pustne doborte

Tole pisanje sem imela namen napisati že včeraj, a me je presenetila intervencija in sem morala vse spustiti iz rok, tako da pišem šele danes.

Vsako leto se okoli pusta sladkamo z domačimi dobrotami. Vedno naredimo krofe, kdaj pa za spremembo pridejo na vrsto še miške, krhki flancati, buhteljni. Tokrat vam predstavljam recept za buhteljne in krhke flancate.

Buhteljni

Buhteljne sem delala že med tednom, postregla sem jih za kosilo k zelenjavni juhi. Tudi sicer jih naredim večkrat čez leto. Delam jih po receptu prababice (ali še katere starejše prednice) z nekaj spremembami.

Sestavine:

500 g moke
30 g sladkorja
20 g kvasa
60 g stopljenega masla
2 jajci
1/4 l mleka
3 žlice ruma
malo vanilijeve arome
ščep soli
limonina lupinica
marmelada (naj bo trda, da ne bo stekla iz buhteljnov)

Postopek:

V večjo posodo s pokrovom stresemo moko, vanjo naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in toplo mleko. Mleko ne sme biti pretoplo, kajti v tem primeru kvasovke umrejo in testo ne bo vzhajalo, primerna toplota je takšna, da lahko še prst držimo v mleku 10 sekund. Posodo pokrijemo in pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Moki dodamo preostale sestavine (razen marmelade in 20 g masla) in zamesimo testo. Testo gnetem z ročnim mešalnikom toliko časa, da se ne prijema več sten posode. Testo naj vzhaja 20 minut v zaprti posodi, v tem času se bo količina testa podvojila. Vzhajano testo razvaljajte na pol centimetra debelo in narežite kvadratke, velike približno 10x10 cm. Na vsak kvadrat testa dajte žlico marmelade, robove namažite z maslom in jih zatisnite med sabo, da dobite kroglice, polnjene z marmelado. Vsak buhtelj pomažite z maslom tudi odzunaj in jih zlagajte enega ob drugega v pekač (če ni teflonski, ga še malo namažite z maslom). Ko so vsi buhteljni v pekaču jih premažite z mešanico preostalega masla in tople vode ter pustite shajati 20 minut. Shajane buhteljne pecite 30 minut na 180°C. Ko se ohladijo jih po želji potresite s sladkorjem v prahu.



Krhki flancati

Meni osebno je ta pustna slaščica najboljša, je pa tudi najbolj trajna, če je kaj seveda ostane za naslednje dni.

Testo za flancate naredim iz 350 g moke, 5 rumenjakov, 8 žlic belega vina, 2 žlic pomarančnega soka, 2 žlic ruma, 2 žlic kisle smetane, ščepca soli.
Testo vedno valjam na strojček za testenine, da je res na drobno razvaljan in so flancati še bolj krhki. Postopoma jemljem za oreh velike koščke testa in jih dobro pomokane razvaljam na debelino 6 (od 9 stopenj valjanja). Vsak del testa nato prerežem na pol, da dobim 2 flancata. V vsak flancat še po dolžini zarežem 2 reži, tako da dobim flancat z 2 luknjama na sredini. Preden flancate cvrem, primem testo, ga rahlo potegnem in pasove ob režah prepletem med seboj (potegnem trakove skozi luknjo). Flancate cvrem v zelo vročem olju, zato so v posodi naenkrat največ trije. Ko dam tretjega v olje, prvega že obrnem, ko so vsi obrnjeni pa že začnem z jemanjem iz olja. Flancate odlagam na papirnate brisačke, ki popivnajo odvečno maščobo.
Ker je olje res zelo vroče, krhki flancati niso mastni.


Flancatov pred serviranjem nič ne sladkam s sladkorjem, ker jih nekateri člani družine jemo slane (jih rahlo še posolimo), ostali si nadevajo na njih marmelado, kdaj pa si jih kdo tudi potrese s sladkorjem v prahu.
Ker je iz te mase kar veliko flancatov, jih nekaj shranimo za naslednji dan. Obvezno jih je potrebno dati v dobro zaprto posodo, da ne odnehajo (za vse, ki jim izraz odnehati ni znan...to pomeni, da postanejo mehki in ne hrustajo več).

sobota, 23. januar 2016

Sadne košarice

Kaj postrežete, ko vas presenetijo obiski? Velikokrat si, ko imam čas, pripravim košarice iz krhkega testa z dodatki in jih shranim v škatli. Tako imam sladico pripravljeno v 10 minutah in lahko nemoteno klepetam z obiskovalci. Seveda pa jih naredim tudi za domače, tako da niso na mizi le, ko imamo obiske.

Košarice naredim po receptu za krhko testo, ali kakšne krhke piškote, vedno pa dodam tudi kakšno sestavino, da obogatim okus. In verjemite, ta sladica vedno prejme same pohvale.

Med tednom sem spekla košarice iz 100 g moke, 30 g sladkorja, 50 g masla, 10 g olja, 1 jušne žlice sladke smetane, 1 jušne žlice mleka, 30 g kokosove moke, 20 g mletega maka, malo cimeta in nekaj vanilijeve arome ter malo limonine lupinice.

Vse sestavine sem zamesila v testo, ki sem ga razdelila na 6 delov in iz njega naredila 6 krhkih košaric. Košarice naredim tako, da obrnem pekač za muffine narobe, ter izbokline, ki jih predhodno namažem z maslom, obdam s testom. Košarice so pečene v 15 minutah na 180°C. Hladne košarice lahko shranimo v dobro zaprti posodi tudi več tednov, lahko pa jih uporabimo takoj.


Ko se košarice ohladijo, jih lahko napolnimo. Za kremo običajno uporabim puding, ki ga skuham bodisi na mleku ali sadnem soku. V puding zamešam nekaj sadja/čokolade/oreškov ali kar vam srce poželi. Da je krema malo redkejša, dodam že kuhanemu  pudingu nekaj žlic sladke ne stepene smetane. Kremo nadevam v košarice in jih na vrhu okrasim s sadjem oz. takšnim dodatkom, ki paše h kremi.

Tokrat sem naredila košarice z vanilijevo kremo (vanilijev puding, kuhan na mleku) z domačim jagodičevjem. To je praktična kombinacija v zimskem času, kajti jagodičevje imam vedno v skrinji. Da lahko z njim okrasim, ga le pustim na krožniku in se zelo lepo odtaja. Če se mi mudi, pospešim tajanje tako, da dam krožnik blizu tople pečice, ob štedilnik ali na radiator.


Sadne košarice so zelo preprosta sladica, ki ne razočara tako z videzom kot okusom. Kdaj naredim tudi ne sadno varianto, vendar je manjkrat na sporedu, ker imamo vsi zelo radi sadje. Od ne sadnih variant mi je najbolj pri srcu kombinacija čokoladnega pudinga z oreščki in cimetom ter za okrasitev smetana s čokoladnimi drobci. Tem košaricam rečemo kar "stračatela košarice".

Brodet

Že dolgo nisem skuhala brodeta. Včeraj sem se odločila, da bo današnji dan več kot odličen za takšno kosilo, ki se res prileže v mrzlem vremenu.
Za ribji brodet je moč najti celo paleto receptov, vsak od njih se razlikuje v malenkostih, tako je tudi moj recept podoben, a vseeno malo drugačen. Brodet že od kar pomnim kuha v naši hiši oči, ker se rada sukam okoli loncev, sem se brodet naučila kuhati po očijevem sistemu. Vsake toliko mi oči kuho te odlične enolončnice prepusti.
Danes sem torej brodet skuhala jaz, seveda pa ni šlo brez očijevih vprašanj "Si že dala začimbe? Si dovolj popekla ribe? Koliko korenja si dodala?"

Zadeve se lotim tako:
Očiščene ribe in morske sadeže popečem na olju ter jih shranim v skledi. V isti posodi, kjer sem popekla ribe, podušim čebulo, ji dodam narezano jušno zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo) in česen ter začimbe (timijan, rožmarin, lovor, peteršilj, pekoča paprika, sol in poper). Vse še par minut popečem in zalijem z vodo, dodam na kocke narezan krompir in počakam, da zavre. Ko zelenjava zavre, položim na vrh prej opečene ribe in morske sadeže ter pustim kuhati vsaj pol ure. Ko so ribe dodobra kuhane, vzamem iz brodeta večje ribe, katere še imajo kosti ter jih očistim in vrnem v brodet. Sedaj dodam še paradižnikovo mezgo in belo vino ter pustim, da brodet rahlo vre 20 minut. Ko dodam ribe v brodet, nikoli ne mešam več, ker le tako ribe ohranijo svojo obliko.
Ko je brodet kuhan, ga posujem s peteršiljem, ponudim ga s kruhom.





Danes sem uporabila za nasititi 6 lačnih:
3 ciplje,
1 file vitkega soma,
2 veliki pesti morskih sadežev,
1 veliko pest rakovih repkov,
250 g sardelic,
2 čebuli,
1/2 glavice česna,
šop peteršilja.
2 vejici timijana,
1 velika vejica rožmarina,
3 listi lovorja
3 krompirje,
3 korenje,
srednje velik kos gomoljne zelene,
velik kos kolerabe.
sol, poper, pekočo papriko
2 dl vina,
5 žlic paradižnikove mezge.


Kruh, ki ga običajno postrežem zraven, naredim kar mimo grede, ko se brodet kuha. Danes je bila to bela štruca, ki smo jo zmazali celo, narejeno iz 0,7 kg moke. Kaj hočem, če imamo pa takooo radi domač topel kruh.

sobota, 16. januar 2016

Piškot za zmeraj

V prostem času rada ustvarjam tudi izven kuhinje, sem pa še posebno navdušena nad izdelavo uporabnih predmetov. Tako sem danes popoldne med pitjem čaja in grizljanjem sadja ter gledanjem smučarskih poletov izdelala piškot iz modelirne mase.

Izbiranje barv, gnetenje, valjanje, izrezovanje, sestavljanje, pečenje in lakiranje so pripeljali do končnega izdelka. Naredila sem linški piškot kot utež za čajni košek.

Ali kdaj razmišljate, kako podobni postopki so pri ustvarjanju izven kuhinje in ustvarjanjem za kuhinjskim pultom? Lahko so tudi rezultati podobni edino rok uporabe in življenjsko dobo imajo različno.

Ker sem bila neučakana, sem danes spila dva zelena čaja, da sem takoj preverila, kako se obnese nova pridobitev za moje razvade.



Sobotno hitro kosilo

Današnje kosilo je bilo hitro pripravljeno ampak kljub temu mešanica dobrih okusov. Ker se me za rokav še drži prehlad, čeprav se ga uspešno otresam, sem se odločila, da bo za današnje kosilo nekaj, kar je hitro narejeno.
Odločila sem se za grahovo juho, slane palačinke s piščančjim mesom in gobami, rdečo peso in sadje po kosilu.
Ker imamo vrt in njivo, veliko sadja in zelenjave shranimo in to s pridom porabimo čez zimo. Danes sem uporabila celo paleto zelenjave in začimb iz shrambe.




Pri zelenjavnih juhah uporabim običajno čim manj sestavin, kajti mnenja sem, da je manj več, vsaj kar se sestavin tiče.

Za grahovo juho sem uporabila 5 sestavin in sicer:
grah, čebulo, vodo, poper, sol in smetano za kuhanje

Vse razen smetane sem dala v lonec in kuhala 15 minut (toliko, da se je grah skuhal), nato sem dodala smetano in s paličnim mešalnikom zmiksala.

Juha pride zelo dobra, rahlo sladkasta in lepe zelene barve.
Končne oblike juhe nisem uspela slikati, kajti odnesli so mi jo iz kuhinje in jo hitro začeli jesti, tako zelo so bili vsi danes lačni.

Za slane palačinke s piščančjim mesom in gobami sem porabila (za 4 osebe):

150 g pirine polnozrnate moke,
3 jajca,
50 g stopljenega masla,
380 ml mleka,
ščep soli in timijan,
1 bio pomarančo,
1 čebulo,
250 g lisičk in ježkov,
400 g piščančjega mesa,
4 žlice kisle smetane,
2 žlici olja,
sol, poper.

Iz moke, jajc, masla, mleka, soli, timijana, in naribane lupinice pomaranče sem naredila testo za palačinke, ki je med pripravo ostalih sestavin počival na pultu.

Piščančje meso sem narezala na trakove, čebulo in gobe pa na rezine.

Na žlici olja sem na hitro opekla meso in ga poprala ter solila, vzela iz ponve in na drugi žlici popražila čebulo ter gobe. Ko so bile gobe popražene, sem v ponev vrnila meso in vse skupaj zalila s kislo smetano, ki sem jo premešala s sokom cele pomaranče. Vse skupaj sem pokuhala na majhnem ognju med tem pa spekla 10 palačink.




Palačinke sem nadevala z mesom in jih zložila v paketke. Ker jemalo mesa ostalo, sem ga dodala kar tako zraven.

Ta recept vedno prilagodim trenutnim sestavinam. V njem uporabim vse vrste gob: šampinjone, lisičke, ježke, mušnice, jurčke... kar pač tis trenutek imam.
Prav tako je z mesom, uporabila sem že vse vrste mesa. Namesto čebule pa uporabim tudi mlado čebulo ali por.

Kot sem že omenila, sem zraven postregla rdečo peso z veliko kumine, ki jo imamo vsi radi.

Po kosilu ob čaju in sadju pa sem delala pecivo, ki je za vedno, to pa je že druga zgodba. V naslednji objavi :)

petek, 8. januar 2016

Hitra zloženka

Končno sem našla čas, da napišem novo objavo.
Večkrat pobrskam po kuharskem zvezku svoje, žal že pokojne, mame in naredim kaj, kar nam je včasih pripravila ona.
Že nekajkrat sem spekla pecivo, ki je navdušilo vse, ki so ga poskusili. Priprava je res preprosta, saj ti pri celotni pripravi največ časa vzame ribanje jabolk. Recept je tudi zelo prilagodljiv in omogoča 101 variacijo.
Danes je prišla na vrsto zloženka, v katero dam sestavine kot so sestavine v prekmurski gibanici. Ker smo vsi v hiši ljubitelji rozin, sem jih seveda dodala.

Sestavine:

Testo:
  2 skodelici moke
  1/2 skodelice sladkorja
  1 pecilni prašek
Nadev:
  10 jabolk (če imaš tako majhna jabolka, kot jaz, kajti vedno za kuho uporabim jabolka, ki so manjša,                     večja in lepša pa pojemo)
  500 g skute
  pest mletih orehov
  pest mletega maka
  rozine
  cimet
Preliv:
  3 jajca
  2,5 dl sladke smetane
  2,5 dl mleka
  2 žlici sladkorja

maslo za namastitev pekača

Postopek:
Pekač, ki je malo manjši od tistega iz pečice, namasti z maslom in po dnu potresi 1/3 mešanice za testo. Na to plast daj po plasteh 1/2 naribanih jabolk (potresi s cimetom), 1/2 skute, mlete orehe. Ponovno posuj z 1/3 mešanice za testo in nadaljuj s plastmi: jabolka s cimetom, rozine, skuta, mak in ponovno mešanica za testo. Plasti sproti poravnavaj. Ko potreseš zadnjo plast mešanice za testo, zmešaj sestavine za preliv in jih polij po celotni zloženki ter z nožem sistematično prepikaj celo pecivo, da bo lahko preliv dosegel dno peciva in tako povezal sestavine za testo v testo.
Pecivo vsaj pol ure pred pečenjem pusti čakati, da se sestavine prepojijo. Pecivo nato peci na 180 °C 40 minut. Po približno 20 minutah ga je potrebno pokriti, da se po vrhu preliv ne zažge.




Ker je priprava res enostavna, se večkrat odločim in na hitro naredim kakšno od variant te zloženke. Zelo okusna pride z jagodičevjem in skuto, breskvami in češnjami ter koščki čokolade, bananami, kokosom in mascarponejem, včasih pa naredim tudi slano različico z različno pokuhano ali popraženo zelenjavo in skuto, gobami in kislo smetano ter raznoraznimi začimbami. Včasih celo porabim kakšen kos mesa, ki ostane od kosila in ne gre v promet.
Če delam slano različico, sladkor izpustim, dodam pa nekaj soli. V preliv včasih zamešam tudi kislo smetano.

Skratka, upam da sem komu dala zamisel za hitro kosilo, ki se ga lahko pripravi že prejšnji dan in se ga pred obrokom le še speče.

Pa dober tek!