petek, 8. januar 2016

Hitra zloženka

Končno sem našla čas, da napišem novo objavo.
Večkrat pobrskam po kuharskem zvezku svoje, žal že pokojne, mame in naredim kaj, kar nam je včasih pripravila ona.
Že nekajkrat sem spekla pecivo, ki je navdušilo vse, ki so ga poskusili. Priprava je res preprosta, saj ti pri celotni pripravi največ časa vzame ribanje jabolk. Recept je tudi zelo prilagodljiv in omogoča 101 variacijo.
Danes je prišla na vrsto zloženka, v katero dam sestavine kot so sestavine v prekmurski gibanici. Ker smo vsi v hiši ljubitelji rozin, sem jih seveda dodala.

Sestavine:

Testo:
  2 skodelici moke
  1/2 skodelice sladkorja
  1 pecilni prašek
Nadev:
  10 jabolk (če imaš tako majhna jabolka, kot jaz, kajti vedno za kuho uporabim jabolka, ki so manjša,                     večja in lepša pa pojemo)
  500 g skute
  pest mletih orehov
  pest mletega maka
  rozine
  cimet
Preliv:
  3 jajca
  2,5 dl sladke smetane
  2,5 dl mleka
  2 žlici sladkorja

maslo za namastitev pekača

Postopek:
Pekač, ki je malo manjši od tistega iz pečice, namasti z maslom in po dnu potresi 1/3 mešanice za testo. Na to plast daj po plasteh 1/2 naribanih jabolk (potresi s cimetom), 1/2 skute, mlete orehe. Ponovno posuj z 1/3 mešanice za testo in nadaljuj s plastmi: jabolka s cimetom, rozine, skuta, mak in ponovno mešanica za testo. Plasti sproti poravnavaj. Ko potreseš zadnjo plast mešanice za testo, zmešaj sestavine za preliv in jih polij po celotni zloženki ter z nožem sistematično prepikaj celo pecivo, da bo lahko preliv dosegel dno peciva in tako povezal sestavine za testo v testo.
Pecivo vsaj pol ure pred pečenjem pusti čakati, da se sestavine prepojijo. Pecivo nato peci na 180 °C 40 minut. Po približno 20 minutah ga je potrebno pokriti, da se po vrhu preliv ne zažge.




Ker je priprava res enostavna, se večkrat odločim in na hitro naredim kakšno od variant te zloženke. Zelo okusna pride z jagodičevjem in skuto, breskvami in češnjami ter koščki čokolade, bananami, kokosom in mascarponejem, včasih pa naredim tudi slano različico z različno pokuhano ali popraženo zelenjavo in skuto, gobami in kislo smetano ter raznoraznimi začimbami. Včasih celo porabim kakšen kos mesa, ki ostane od kosila in ne gre v promet.
Če delam slano različico, sladkor izpustim, dodam pa nekaj soli. V preliv včasih zamešam tudi kislo smetano.

Skratka, upam da sem komu dala zamisel za hitro kosilo, ki se ga lahko pripravi že prejšnji dan in se ga pred obrokom le še speče.

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar