nedelja, 7. februar 2016

Pustne doborte

Tole pisanje sem imela namen napisati že včeraj, a me je presenetila intervencija in sem morala vse spustiti iz rok, tako da pišem šele danes.

Vsako leto se okoli pusta sladkamo z domačimi dobrotami. Vedno naredimo krofe, kdaj pa za spremembo pridejo na vrsto še miške, krhki flancati, buhteljni. Tokrat vam predstavljam recept za buhteljne in krhke flancate.

Buhteljni

Buhteljne sem delala že med tednom, postregla sem jih za kosilo k zelenjavni juhi. Tudi sicer jih naredim večkrat čez leto. Delam jih po receptu prababice (ali še katere starejše prednice) z nekaj spremembami.

Sestavine:

500 g moke
30 g sladkorja
20 g kvasa
60 g stopljenega masla
2 jajci
1/4 l mleka
3 žlice ruma
malo vanilijeve arome
ščep soli
limonina lupinica
marmelada (naj bo trda, da ne bo stekla iz buhteljnov)

Postopek:

V večjo posodo s pokrovom stresemo moko, vanjo naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in toplo mleko. Mleko ne sme biti pretoplo, kajti v tem primeru kvasovke umrejo in testo ne bo vzhajalo, primerna toplota je takšna, da lahko še prst držimo v mleku 10 sekund. Posodo pokrijemo in pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Moki dodamo preostale sestavine (razen marmelade in 20 g masla) in zamesimo testo. Testo gnetem z ročnim mešalnikom toliko časa, da se ne prijema več sten posode. Testo naj vzhaja 20 minut v zaprti posodi, v tem času se bo količina testa podvojila. Vzhajano testo razvaljajte na pol centimetra debelo in narežite kvadratke, velike približno 10x10 cm. Na vsak kvadrat testa dajte žlico marmelade, robove namažite z maslom in jih zatisnite med sabo, da dobite kroglice, polnjene z marmelado. Vsak buhtelj pomažite z maslom tudi odzunaj in jih zlagajte enega ob drugega v pekač (če ni teflonski, ga še malo namažite z maslom). Ko so vsi buhteljni v pekaču jih premažite z mešanico preostalega masla in tople vode ter pustite shajati 20 minut. Shajane buhteljne pecite 30 minut na 180°C. Ko se ohladijo jih po želji potresite s sladkorjem v prahu.



Krhki flancati

Meni osebno je ta pustna slaščica najboljša, je pa tudi najbolj trajna, če je kaj seveda ostane za naslednje dni.

Testo za flancate naredim iz 350 g moke, 5 rumenjakov, 8 žlic belega vina, 2 žlic pomarančnega soka, 2 žlic ruma, 2 žlic kisle smetane, ščepca soli.
Testo vedno valjam na strojček za testenine, da je res na drobno razvaljan in so flancati še bolj krhki. Postopoma jemljem za oreh velike koščke testa in jih dobro pomokane razvaljam na debelino 6 (od 9 stopenj valjanja). Vsak del testa nato prerežem na pol, da dobim 2 flancata. V vsak flancat še po dolžini zarežem 2 reži, tako da dobim flancat z 2 luknjama na sredini. Preden flancate cvrem, primem testo, ga rahlo potegnem in pasove ob režah prepletem med seboj (potegnem trakove skozi luknjo). Flancate cvrem v zelo vročem olju, zato so v posodi naenkrat največ trije. Ko dam tretjega v olje, prvega že obrnem, ko so vsi obrnjeni pa že začnem z jemanjem iz olja. Flancate odlagam na papirnate brisačke, ki popivnajo odvečno maščobo.
Ker je olje res zelo vroče, krhki flancati niso mastni.


Flancatov pred serviranjem nič ne sladkam s sladkorjem, ker jih nekateri člani družine jemo slane (jih rahlo še posolimo), ostali si nadevajo na njih marmelado, kdaj pa si jih kdo tudi potrese s sladkorjem v prahu.
Ker je iz te mase kar veliko flancatov, jih nekaj shranimo za naslednji dan. Obvezno jih je potrebno dati v dobro zaprto posodo, da ne odnehajo (za vse, ki jim izraz odnehati ni znan...to pomeni, da postanejo mehki in ne hrustajo več).

Ni komentarjev:

Objavite komentar