sobota, 23. januar 2016

Sadne košarice

Kaj postrežete, ko vas presenetijo obiski? Velikokrat si, ko imam čas, pripravim košarice iz krhkega testa z dodatki in jih shranim v škatli. Tako imam sladico pripravljeno v 10 minutah in lahko nemoteno klepetam z obiskovalci. Seveda pa jih naredim tudi za domače, tako da niso na mizi le, ko imamo obiske.

Košarice naredim po receptu za krhko testo, ali kakšne krhke piškote, vedno pa dodam tudi kakšno sestavino, da obogatim okus. In verjemite, ta sladica vedno prejme same pohvale.

Med tednom sem spekla košarice iz 100 g moke, 30 g sladkorja, 50 g masla, 10 g olja, 1 jušne žlice sladke smetane, 1 jušne žlice mleka, 30 g kokosove moke, 20 g mletega maka, malo cimeta in nekaj vanilijeve arome ter malo limonine lupinice.

Vse sestavine sem zamesila v testo, ki sem ga razdelila na 6 delov in iz njega naredila 6 krhkih košaric. Košarice naredim tako, da obrnem pekač za muffine narobe, ter izbokline, ki jih predhodno namažem z maslom, obdam s testom. Košarice so pečene v 15 minutah na 180°C. Hladne košarice lahko shranimo v dobro zaprti posodi tudi več tednov, lahko pa jih uporabimo takoj.


Ko se košarice ohladijo, jih lahko napolnimo. Za kremo običajno uporabim puding, ki ga skuham bodisi na mleku ali sadnem soku. V puding zamešam nekaj sadja/čokolade/oreškov ali kar vam srce poželi. Da je krema malo redkejša, dodam že kuhanemu  pudingu nekaj žlic sladke ne stepene smetane. Kremo nadevam v košarice in jih na vrhu okrasim s sadjem oz. takšnim dodatkom, ki paše h kremi.

Tokrat sem naredila košarice z vanilijevo kremo (vanilijev puding, kuhan na mleku) z domačim jagodičevjem. To je praktična kombinacija v zimskem času, kajti jagodičevje imam vedno v skrinji. Da lahko z njim okrasim, ga le pustim na krožniku in se zelo lepo odtaja. Če se mi mudi, pospešim tajanje tako, da dam krožnik blizu tople pečice, ob štedilnik ali na radiator.


Sadne košarice so zelo preprosta sladica, ki ne razočara tako z videzom kot okusom. Kdaj naredim tudi ne sadno varianto, vendar je manjkrat na sporedu, ker imamo vsi zelo radi sadje. Od ne sadnih variant mi je najbolj pri srcu kombinacija čokoladnega pudinga z oreščki in cimetom ter za okrasitev smetana s čokoladnimi drobci. Tem košaricam rečemo kar "stračatela košarice".

Ni komentarjev:

Objavite komentar