Aroma vanilije se mi zdi nepogrešljiv dodatek slaščicam. Zato sem se odločila, da za letošnja darila pripravim vanilijev sirup.
Recept je zelo preprost, sestavine niso drage, priprava vzame malo časa, rezultat pa je lepo in uporabno darilo.
Sirup sem naredila iz enake količine vode in rjavega sladkorja, ki sem ju segrevala na majhnem ognju, dokler se nista povezala v sirup. Na začetku sem dodala še vanilijen strok. V bistvu samo njegova zrna. Prazne polovice strokov sem shranila za dekoracijo sirupa v stekleničkah. Tako sem porabila celotno vanilijo, kajti tudi strok bo dal še nekaj arome sirupu.
Še vroč sirup sem natočila v stekleničke, dodala strok vanilije in jih zaprla. Hladila sem jih na sobni temperaturi.
Če ne dobite dovolj vanilije, ali če želite malo cenejšo različico, lahko dodate vanilijev sladkor namesto nekaj strokov vanilije. Predlagam vam tistega, v katerem so vidna zrnca vanilije (rjave pikice).
Hladne stekleničke sem še okrasila s čipko in jim dodala kartončke z napisi.
sreda, 27. december 2017
nedelja, 24. december 2017
Pomarančne smrekice
Na božični večer sem za vse sladkosnede v hiši spekla pomarančne smrekice.
Sestavine:
300 g moke,
70 g sladkorja,
170 g masla,
naribana lupinica ene bio limone,
naribana lupinica ene bio pomaranče,
sok ene in pol pomaranče,
1 jajce,
70 g sladkorja,
170 g masla,
naribana lupinica ene bio limone,
naribana lupinica ene bio pomaranče,
sok ene in pol pomaranče,
1 jajce,
malo temne čokolade in sladkorja v prahu za dekoracijo.
Postopek je preprost...sestavine zmešaj in daj testo v hladilnik za nekaj ur. Testo razvaljaj na par milimetrov debelo, izreži z modelčkom in speci na 170°C. Peka traja okoli 10 minut. Pečene in ohlajene piškote okrasi po želji.
Prijetno sladkanje želim vsem.
Pomarančne smrekice v družbi medenjakov. |
sobota, 23. december 2017
Zavijanje daril
V nadaljevanju vam predstavljam tri mačine za dekoracijo daril v božičnem času,ali pa kar tako.
Prvo darilo je bolo namenjeno slavljencu 21. decembra. Ker nisem.imela pri roki nič darilnega papirja, darilo pa je bilo majhno, sem za zavijanje uporabila list s koledarja. Na njem sem obkrožila ustrezn datum in naredila tulec, fa sploščila, v njega položila darilo in zalepila še oba konca. Dodala sem še preprost srebrn trak in naredila majhno pentljo.
Letošnja božično - novoletna darila sem vsa zavila v moder papir. Iz ostankov papirja pa sem naredila snežinke in jih s trakom privezala na paketke.
Tretji način zavijanja daril ni moje delo, temveč delo mojega fanta, ki se vedno potrudi in zavije darilo. Vendar le zame, ker ve, kako veliko mi to pomeni.
Za zavijanje je uporabil enak moder papir kot jaz, za pentljo pa je uporabil navaden povoj. Rezultat je prekrasno zavito darilo.
Za zavijanje je uporabil enak moder papir kot jaz, za pentljo pa je uporabil navaden povoj. Rezultat je prekrasno zavito darilo.
sreda, 20. december 2017
Kuskus s piščancem in zelenjavo
Se vam kdaj naredi, da imate namen skuhati kosilo, pa je vaš hladilnik upostošen in kuhinjska omara prav tako. No, meni se to pogosto dogaja, ko si želim kaj skuhati v študentskem domu, kajti načeloma hodim, zaradi pomanjkanja časa, jesti na bone. Zato si v hladilniku ne delam velikih zalog hrane, vsaj takšne za kosilo ne.
Danes sem bolna in posledično doma, zato sem si želela skuhati kosilo. V hladilniku sem imela malo korenja in grah pa posodico od sirnega namaza, v katerem je bilo za slabo žličko namaza. Po pregledu zamrzovalnega predala sem ugotovila, da imam še pest špinačnih listov in piščančji zrezek.
Iz tega sem si zamislila, da bi si skuhala rižoto, a sem ugotovila, da tudi riža nimam. Po podrobnejšem pregledu omare sem našla malo kuskusa. Torej, odločitev je padla. Danes sem skuhala kuskus s piščancem in zelenjavo.
Na malo olivnega olja sem popražila koščke piščanca, ga solila in poprala ter mu dodala timijan. Ko je bilo meso popraženo, sem dodala špinačo in sesekljan česen. Ker sta bila korenje in grah že skuhana (ostanki od priprave francoske solate), sem najprej dodala kuskus in vse zalila z vodo. Ko je bil kuskus kuhan, sem dodala sirni namaz in grah ter korenje.
Kosilo sem imela kuhano v manj kot 10 minutah.
Danes sem bolna in posledično doma, zato sem si želela skuhati kosilo. V hladilniku sem imela malo korenja in grah pa posodico od sirnega namaza, v katerem je bilo za slabo žličko namaza. Po pregledu zamrzovalnega predala sem ugotovila, da imam še pest špinačnih listov in piščančji zrezek.
Iz tega sem si zamislila, da bi si skuhala rižoto, a sem ugotovila, da tudi riža nimam. Po podrobnejšem pregledu omare sem našla malo kuskusa. Torej, odločitev je padla. Danes sem skuhala kuskus s piščancem in zelenjavo.
Na malo olivnega olja sem popražila koščke piščanca, ga solila in poprala ter mu dodala timijan. Ko je bilo meso popraženo, sem dodala špinačo in sesekljan česen. Ker sta bila korenje in grah že skuhana (ostanki od priprave francoske solate), sem najprej dodala kuskus in vse zalila z vodo. Ko je bil kuskus kuhan, sem dodala sirni namaz in grah ter korenje.
Kosilo sem imela kuhano v manj kot 10 minutah.
nedelja, 10. december 2017
Pečen polnjen zajec
Za današnje kosilo sem pripravila polnjenega zajca. No, v bistvu kunec. Kunce ga kupimo na bližnji kmetiji, kar se zelo pozna na kvaliteti mesa, saj imajo ti kunci kar nekaj prostora za gibanje in so dobro krmljeni.
Nazaj k današnjemu kosilu. Za nadev sem uporabila star kruh, ki je bil sicer namenjen za drobtine in že dodobra posušen. Zato sem ga kar dolgo namakala v mešanici mleka in belega vina, da se je zmehčal in prepojil. Dodala sem pest nasekljanih jabolčnih in hruškinih krhljev, sol, timijan, popraženo čebulo in nasekljan česen.
Ko je bil nadev pripravljen, sem se lotila priprave kunca. Od kunčjega telesa sem odstranila noge, da se med peko ne bi preveč zapekle. Vse kose mesa sem premazala s timijanom, soljo in olivnim oljem. Nadev sem nadevala v trebušno votlino do polovice, da kunec med peko ne bi počil. Trebuh sem zašila in kose kunca zložila v naoljen pekač s pokrovom. Pekla sem ga na 200°C približno eno uro. Vmes sem ga obrnila, zadnjih 10 minut pa sem ga pekla odkritega.
Ker sem naredila preveč nadeva, sem se odločila, da bom za prilogo naredila korenjev narastek. V nadev sem dodala na drobne koščke narezan rumen koren iz juhe. V nadev sem vmešala tudi en rumenjak in sneg iz beljaka. Narastek sem dodala kuncu 15 minut pred koncem pečenja v naoljenem pekaču.
Tako pripravljen kunec je odličen, saj ostane sočen, okus pa malo popestri nadev, ki zaradi krhljev v nadevu ni čisto klasičen, je malo sladkastega okusa. Nadev uporabim tudi za nadevanje piščanca, ko nadev dam med meso in kožo piščančjih beder ali prsi.
Nazaj k današnjemu kosilu. Za nadev sem uporabila star kruh, ki je bil sicer namenjen za drobtine in že dodobra posušen. Zato sem ga kar dolgo namakala v mešanici mleka in belega vina, da se je zmehčal in prepojil. Dodala sem pest nasekljanih jabolčnih in hruškinih krhljev, sol, timijan, popraženo čebulo in nasekljan česen.
Ko je bil nadev pripravljen, sem se lotila priprave kunca. Od kunčjega telesa sem odstranila noge, da se med peko ne bi preveč zapekle. Vse kose mesa sem premazala s timijanom, soljo in olivnim oljem. Nadev sem nadevala v trebušno votlino do polovice, da kunec med peko ne bi počil. Trebuh sem zašila in kose kunca zložila v naoljen pekač s pokrovom. Pekla sem ga na 200°C približno eno uro. Vmes sem ga obrnila, zadnjih 10 minut pa sem ga pekla odkritega.
Ker sem naredila preveč nadeva, sem se odločila, da bom za prilogo naredila korenjev narastek. V nadev sem dodala na drobne koščke narezan rumen koren iz juhe. V nadev sem vmešala tudi en rumenjak in sneg iz beljaka. Narastek sem dodala kuncu 15 minut pred koncem pečenja v naoljenem pekaču.
sreda, 6. december 2017
Začetek prazničnega decembra
Vedno se veselim prazničnega decembra, saj je to zame eno izmed najlepših obdobij v letu. Z dekoracijo in vsem pompom okoli okraševanja nikoli ne hitim. Sledim starim navadam, zato je prvi dogodek v decembru prihod Miklavža.
Rdeča barva skoraj zaščitni znak decembra, zato sem v domači zbirki poiskala rdeče darilne vrečke. Ker sem se odločila, da bom reciklirala že uporabljene vrečke, so le-te različne.Ker rada zavijam darila, sem darilne vrečke okrasila in na njih napisala imena obdarovancev.
Da bo december res prazničen, že razmišljam o novem projektu - izdelavi voščilnic.
Ko sem bila otrok, smo redno hodili na predvečer k starim staršem, kjer se je vsako leto oglasil Miklavž v spremstvu parkljev in angelčkov. Otroci smo mešanih občutkov čakali na obisk Miklavža, saj smo se vsi veselili njega, bali parkljev in občudovali prelepe angelčke.
Drug del, povezan z godom sv. Miklavža, je postavljanje peharja v dnevni sobi, v katerem so nas zjutraj, 6. decembra, vse pričakala skromna darila. Tako je še danes. Vsako leto vstanem malo prej, kot sicer, da preverim, s kakšnimi dobrotami me je tokrat razveselil Miklavž.
Pri nas obstaja več "Miklavžev", saj darila nastavlja vsak družinski član za vse ostale. Vsako leto se med darili najde suho in sveže sadje, domače pecivo, in še kakšna malenkost.
Letos sem se odločila, da v darila dam:
- tri različne grenivke,
- medenko z jagodo,
- nogavice za moške (in najmlajšo članico),
- hranilno masko za obraz za dame,
- domače rezane piškote (recept).
Rdeča barva skoraj zaščitni znak decembra, zato sem v domači zbirki poiskala rdeče darilne vrečke. Ker sem se odločila, da bom reciklirala že uporabljene vrečke, so le-te različne.Ker rada zavijam darila, sem darilne vrečke okrasila in na njih napisala imena obdarovancev.
Da bo december res prazničen, že razmišljam o novem projektu - izdelavi voščilnic.
sreda, 1. november 2017
Blago in fimo nakit
Ta objava je mešanica 3 projektov in še malo.
Prvi, pred časom že omenjeni projekt, je posteljnina za otroško posteljico in zibelko. Naredila sem dve prevleki za odejo (manjšo za v zibelko in večjo za v posteljico), prevleko za vzglavnik in varovalno obrobo za posteljico ali zibelko. Izbrala sem motiv dinozavrov, ker se mi zdi zelo lep, ravno prav pisan in seveda v nevtralnih barvah, kar je želja brata in svakinje.
Zaenkrat lahko pokažem le zloženo garnituro, ko pa no v uporabi, pa bom poslikala in dodala še te fotografije.
Ko sem že imela raztavljen šivalni pribor, sem si sešila še torbo, za katero material sem imela v omari že od poletja.
Projekt z blagom številka dva je bilo tapiciranje stolov.
Stole, ki smo jih imeli včasih v doma jedilnici, sta si sposodila brat in svakinja za začasno uporabo v svojem novem domu. Ker so stoli že kar stari, smo se odločili, da jim podarimo pridih modernosti. Preoblekli smo jim sedala v novo blago.
Ker sta imela brat in svakinja dovolj drugega dela in ker sem v naši hiši jaz tista, ki se ukvarjam z ročnimi deli, sem se ponudila, da stole pretapiciram jaz.
Odstranila sem stare prevleke in pod njimi našla originalne. Ja, stoli so že bili enkrat modernizirani. Z nostalgijo sem gledala prvotne prevleke sedal in ugotovila, da se je moda vrnila tudi pri stolih. Originalno blago je namreč zelo podobno novemu, le da je prvotni v rjavkastih, novi pa v sivkastih odtenkih.
Tretji projekt pa je ogrlica za mojo ljubo prijateljico. Ogrlico sem ji obljubila že v septembru, pa mi je do sedaj ni uspelo narediti.
Naredila sem pisano, vendar umirjeno ogrlico, ki je v bistvu malo večji obesek na drobnih nitih.
Med izdelavo je šlo vse narobe. Najprej sem naredila obesek, ki sem ga hotela na polovici peke malo dodelati. Ta obesek je romal v smeti, kajti bila sem.malo prepozna in je bila fimo masa že preveč trda. Med ponovno izdelavo obeska pa sem uničila svoj iztiskač fimo mase. Bila sem premočna, pomagal pa mi je tudi brat s kupom orodja. Torej imam sedaj en kos orodja manj v svoji ustvarjalni zbirki.
Kljub nevšečnostim sem naredila obesek, kakršnega sem si zamislila. Prijateljica je bila navdušena nad darilom, kar meni osebno pomeni največ.
Dodaten del projekta pa sta dve škatli, ki sm ju polepšala s servietki. Ena šklatla je nov del moje zbirke kuhinjskih posod, druga pa je darilna embalaža za klekljano ogrlico.
Naročite se na:
Objave (Atom)