sreda, 11. maj 2016

Nakit iz modelirne mase

Kadar je vreme bolj kislo, imam čas ustvarjati. Konec aprila in začetek maja, ko je zunaj snežilo in deževalo, sem naredila nakit za eno mlado damo in eno damo, mlado po srcu. Seveda sem naredila nekaj tudi zase.

Za najmlajšo damo je nastala vijolična kolekcija. Naredila sem obesek, ki je nosljiv na obeh straneh, da bo imelo dekle več možnosti kombiniranja. Dodala sem še sponko za lase. Nakit je namenjen moji 8-letni sestrični.



 Druga dama je ljubiteljica zelene barve, zato sem ji naredila zeleno ogrlico, ki se preliva z rumeno in belo. Ogrlica je polakirana, da ima svetleč pridih.



 K zeleni ogrlici sem kot darilo dodala še ogrlico v rožnato - beli svetleči kombinaciji. Nežne barve sem zložila v večji obesek, ki sem ga kombinirala z nežnimi rožnatimi perlami.


Kot četrti del ustvarjanja je nastal mornarski komplet nakita. Naredila sem verižico, prstan in uhane, ki jih povezuje motiv morske zvezde in ogrlico s sidro in vrvjo. Ta kolekcija je v mat izvedbi.

sreda, 4. maj 2016

Mediteranski piščanec

Če imate doma zelenjavni vrt, vam bo ta recept še kako prišel prav poleti, ko se bodo rastline šibile pod sadovi. Priprava tega kosila je povsem preprosta in hitra, umazali pa boste malo posode.

Za 4 lačne osebe potrebujete:

1 piščančje prsi,
1 bučka,
polovico velikega pora,
5 špargljev (poleti jih nadomestim s papriko), 
pest oliv,
pest suhih paradižnikov in 3 žlice paradižnikove mezge (ali 3 večji sveži paradižniki)
timijan,
rožmarin,
polovico glave časna,
2 dl belega vina,
sol,
čili,
olivno olje.


Suhe paradižnike namočite v vinu. Zelenjavo in meso narežite, v pekaču jih pomešajte z začimbami in oljem ter zalijte z vinom.


V pokritem pekaču pecite 30 minut na 200°C. Na koncu premešajte in odkrito pecite še par minut, da se vse lepo zapečeno.

Zraven lahko ponudite svaljke, krompir v kosih, testenine, riž ali preprosto kruh.

5 minut rezanja, 35 minut peke in okusno kosilo je na mizi. Pa dober tek.

torek, 19. april 2016

Goveji polpeti - kako porabiti govedino iz juhe drugič

Vsako nedeljo nam ostane pri kuhanju goveje juhe nekaj govedine iz juhe. Ker porabimo vse do zadnje žlice, porabimo tudi to govedino. Običajno jo pojemo v ponedeljek za kosilo, kdaj pa tudi v nedeljo ali ponedeljek za večerjo. Tako smo včeraj jedli goveje polpete za večerjo poleg solate.

Goveje polpete naredim, kot veliko stvari v kuhinji, na oko. Torej vam ne morem zaupati točnih količin, je pa jed enostavna, tako da količine niso obvezno točno določene. Lahko improvizirate s sestavinami, dodatki in količinami.

Včeraj sem uporabila:
meso iz juhe (okoli 300 g),
kruh (2 kosa),
ovsene kosmiče (2 žlici),
čemaž (10 listov),
čili,
sol,
poper,
drobtine,
mleko (2 dl),
jajce.

Meso iz juhe na drobno nasekljajte ali zmeljite, kruh narežite na kocke in ga zalijte s toplim mlekom, dodajte mu kosmiče. Čemaž nasekljajte in ga dodajte mesu, dodajte še jajce in začimbe. Kruh in kosmiče dobro odtisnite in tudi to dodajte mesu.


Maso za polpete dobro premešajte in naredite polpete, ki jih povaljate v drobtinah ter spečete v ponvi.



Polpeti se ne pečejo dolgo, le toliko, da jajce zakrkne in drobtine porjavijo.


nedelja, 17. april 2016

Kokosovo torta z jagodami

Včeraj sem pekla torto, katera je morala biti brez mlečnih izdelkov kravjega izvora. Naredila sem kokosovo torto z jagodami. Danes smo jo pojedli in bila je odlična, nihče ni ugotovil, da so bile sestavine nekoliko specifične oziroma niso bile takšne kot običajno.

Za testo potrebujemo:

3 beljake,
50 g moke, 
75 g kokosove moke,
75 g sladkorja.

Iz beljakov stepemo sneg, mu dodamo sladkor in pomešamo. Dodamo še preostale sestavine in na rahlo pomešamo. Testo zlijemo v namaščen in pomokan pekač ter pečemo na 200 °C dokler biskvit rahlo ne porjavi. Biskvit prestavimo na rešetko, da se ohladi.

Za kremo potrebujemo:

3 lončke kozjega jogurta (po cca 190 g),
200 g kokosove kreme,
4 žlice mletega sladkorja,
4 žlice kokosove moke,
400 g jagod,
1 vrečka želatine fix,
nekaj žlic vode.

Kokosovo kremo stepamo in postopoma dodajamo vodo, dokler ne dobimo prave konsistence. Kremo moramo zmiksati v rahlo smetano. Dodamo ji jogurte, v katere smo vmešali želatino fix. Kremi na koncu dodamo sladkor in kokosovo moko.
Nekaj jagod narežemo na drobne rezine in z njimi obložimo obod tortnega modela. Ostale jagode narežemo na majhne kocke in jih dodamo polovici kreme.

V tortni obod damo biskvit, po obodu naložimo rezine jagod eno zraven druge in na biskvit najprej nadevamo del kreme z jagodami. Kremo poravnamo in na njo damo še preostal del kreme. Po poravnani kremi potresemo kokosovo moko in postavimo torto čez noč v hladilnik.

Da bo šla torta lažje iz oboda, obod obložimo s peki papirjem.

Torto seveda lahko naredite tudi z navadnim kravjim jogurtom, jaz sem uporabila kozjega zaradi zdravstvenih razlogov. Ker sem se morala popolnoma izogniti kravjim beljakovinam, tudi maslo ni prišlo v poštev. Zato sem za namastitev pekača uporabila kokosovo olje.
Navedene količine so za malo manjšo torto, premera okoli 24 cm.


ponedeljek, 11. april 2016

Slani muffini...

... ali kako porabiti ostanke iz hladilnika. Občasno se odločim pospraviti ostanke hrane v hladilniku. Verjetno se v vseh hladilnikih kdaj znajde košček salame, košček pršuta, nekaj vogalčkov različnih sirov, 4 olive v ogromnem kozarcu, včasih se naredi po kakšni zabavi, da ostane nekaj koščkov narezka. V teh primerih naredim slane muffine, ki so odlični za malico v službi, na faksu ali pa za piknik s prijatelji, hitro večerjo.
Recept je zelo preprost, uporabite pa lahko vam najljubše dodatke.

Osnovni recept za 24 velikih muffinov je:

6 dl moke,
20 g kvasa,
ščep soli,
origano,
bazilika,
3 žličke paradižnikove mezge ali malo paradižnikovega koncentrata,
2 jajci,
4 dl jogurta,
4 žlice olivnega olja.

Iz sestavin zamešam testo in mu dodam različne, na kocke narezane ali naribane, dodatke.


Danes sem testu dodala pest suhega mesa, pest pišančjih prsi v ovitku, pest brie sira.


Testo sem nadevala v pekač za muffine, ki sem ga predhodno namastila in posula z moko. Na vrh testa sem dodala nariban sir (približno eno pest na vse muffine) in polovice oliv.


Ker sem danes delala muffine za piknik in za malico, sem naredila 2 različni velikosti muffinov. Majhne muffine sem pekla na 200 °C 10 minut, velike pa 25 minut.



V te muffine lahko dodate res poljubne dodatke. Včasih naredim muffine z morskimi sadeži, z zelenjavo, sirove z rožmarinom, gobove in še kakšne.


Lignjeve skodelice

Hitro pripravljeno in hitro pojedeno. Takšne so te skodelice iz listnatega testa.

Za 4 skodelice potrebujete:

8 lignjev,
8 češnjevih paradižnikov,
1 šalotko,
čajno žličko paradižnikovega koncentrata,
1 jajce,
šopek peteršilja,
2-3 žlice kisle smetane,
sol,
poper,
muškatni orešček,
1 blok listnatega testa,
olivno olje,
8 manjših koščkov brie sira.

Listnato testo odmrznite in razvaljajte ter prerežite na 4 dele (kvadrate). Na olivnem olju popražite nasekljano šalotko, ji dodajte lignje in jih na hitro popecite. Popečenim lignjem dodajte polovico sesekljanega peteršilja, paradižnikov koncentrat, spol in poper.





Jajce zmešajte s kislo smetano, posolite, poprajte, dodajte muškatni orešček ter drugo polovico peteršilja.

Kose testa položite v luknje v pekaču za muffine in nadevajte: košček sira, lignji, smetana, košček sira in 2 češnjeva paradižnika.


Testo na vrhu rahlo stisnite skupaj in položite v ogreto (200 °C) pečico. Skodelice se pečejo okrog 20 minut, dokler ne dobijo lepe rumeno-rjave barve.

Skodelico položite na posteljico iz rukole ter postrezite.


nedelja, 10. april 2016

Pikantne perutničke

Ob nedeljah imam običajno čas, da se poigram s pripravo kosila. Danes si je brat zaželel, da bi imeli pečen krompir, ker ga obožuje. Ko sem razmišljala, kaj bi pripravila za zraven, sem se spomnila na pikantne perutničke (jaz jim pravim ostre repetavke). Priprava le-teh je preprosta, rezultat pa slasten.
Za okusne pikantne perutničke potrebujemo:
1 kg perutničk,
1 dl navadnega tekočega jogurta
2 žlici sladke paprike v prahu
1 žlico ostre paprike
česen v prahu
poper
malo limoninega soka
sol

Količine sestavin so okvirne, kajti sestavin nikoli ne tehtam, razen če gre za pecivo.

Iz navedenih sestavin zmešamo marinado, ki naj bo kar gosta, da se bo prijela na perutničke. V marinado damo perutničke in jih dobro zmešamo ter v marinadi pustimo počivati vsaj pol ure.
Perutničke zložimo na pekač s peki papirjem in meso spečemo na 200 °C. Perutničke med peko enkrat obrnemo, pečemo jih pa približno 40 minut oziroma, dokler niso hrustljavo zapečene.K takšnim perutničkam lahko ponudite tudi jogurtovo omako, ki malo ublaži pikantnost. To je odlična jed za zabave.

Kot sem že omenila, sem zraven pripravila še hrustljavo pečen krompir in nekaj zelenjave.
S kosilom ni bilo veliko dela, bilo pa je zelo okusno.