nedelja, 31. december 2017

Panettone

Če vprašaš Primorce, je panettone obvezen del decembra in z njim povezanih praznikov. Ker imamo v družini dva Primorca in ker imamo radi domačo hrano, sem se letos že drugo leto zapored lotila peke panettona. Lansko leto nisem imela primerne posode za peko (ozka in visoka), zato sem improvizirala. Letos pa sem se lotila peke bolj resno in sem kupila prave obode za panettone. Tiste papirnate modelčke z lepenkastim dnom in vzorcem po obodu. Zato je bil panettone letos tudi pravega izgleda.


Ker nas je veliko sladkosnedov, sem naredila dva kolača naenkrat...enega z arancini in drugega z rozinami.

Sestavine, iz katerih sem spekla panettone:

700 g moke,
1 kocka kvasa (42 g),
5 rumenjakov,
120 g sladkorja,
3 dl vode,
1 dl belega vina,
90 g staljenega masla,
1 žlica vanilijevega sirupa (ali vanilija kako drugače),
ščep soli,
limonina lupinica,
200 g arancinov,
150 g rozin.

Postopek priprave:

Iz kvasa, žlice sladkorja in nekaj žlic vode naredimo kvasec. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo luknjico, v katero zlijemo pripravljen kvasec. Med mešanjem postopoma dodajamo še tekočino, rumenjake, sladkor in vse ostale sestavine razen rozin in arancinov. Testo je zgneteno, ko se ne prijemlje več posode. Če se testo ne odlepi od posode, postopoma dodamo še kakšno žlico moke.
Pripravljeno testo pustimo vzhajati do trojne velikosti (približno eno uro). Testo zvrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na dva dela. V enega vgnetemo arancine, v drugega pa rozine. Testo oblikujemo v hlebčka in ju postavimo v model. Modela pokrijemo in pustimo vzhajati še eno uro. Kolača na vrhu zarežemo in damo v pečico, ki je segreta na 170 °C. Po 20 minutah panettone prekrijemo s peki papirjem, zmanjšamo temperaturo pečice na 160 °C in pečemo še nadaljnih 30 minut. Pečene kolače na dnu modela prebodemo s palčkami za nabodala in jih zvrnemo v lonec tako, da visijo na palčkah. Tako jih pustimo, da se ohladijo.

Za lažjo predstavo so v nadaljevanju še slike postopka...






sreda, 27. december 2017

Božična torta

Po božični večerji in božičnem kosilu pride na vrsto seveda tudi božična sladica. Letos sem naredila torto, ki sem jo obljubila fantu. Želel je imeti borovničevo torto, za katero recept sem že objavila tem blogu. Ker pa nisem hotela tretjič v istem letu delati popolnoma enake torte (čeprav je vsem zelo všeč in jo vedno naredim na željo nekoga), sem se odločila, da naredim tokrat dve različni kremi.

Spodnja krema je borovničeva, zgornja pa rumova. Tokrat tudi nisem naredila le enega biskvita, temveč tri. Torta se je tako začela in končala z biskvitom, ki pa sem ga močno napojila, da je bil sočen.


Dekoracija torte je bila tokrat v božičnem vzdušju. Sladkorni posip, macesnovi storži in listi bodike (božjega drevca). Dekoracija je bila narejena po trenutnem navdihu, saj sem strože in bodiko nabrala na dopoldanskem sprehodu brez, da bi planirala to vnaprej.


Vanilijev sirup

Aroma vanilije se mi zdi nepogrešljiv dodatek slaščicam. Zato sem se odločila, da za letošnja darila pripravim vanilijev sirup.
Recept je zelo preprost, sestavine niso drage, priprava vzame malo časa, rezultat pa je lepo in uporabno darilo.

Sirup sem naredila iz enake količine vode in rjavega sladkorja, ki sem ju segrevala na majhnem ognju, dokler se nista povezala v sirup. Na začetku sem dodala še vanilijen strok. V bistvu samo njegova zrna. Prazne polovice strokov sem shranila za dekoracijo sirupa v stekleničkah. Tako sem porabila celotno vanilijo, kajti tudi strok bo dal še nekaj arome sirupu.
Še vroč sirup sem natočila v stekleničke, dodala strok vanilije in jih zaprla. Hladila sem jih na sobni temperaturi.

Če ne dobite dovolj vanilije, ali če želite malo cenejšo različico, lahko dodate vanilijev sladkor namesto nekaj strokov vanilije. Predlagam vam tistega, v katerem so vidna zrnca vanilije (rjave pikice).


Hladne stekleničke sem še okrasila s čipko in jim dodala kartončke z napisi.

nedelja, 24. december 2017

Pomarančne smrekice

Na božični večer sem za vse sladkosnede v hiši spekla pomarančne smrekice.

Sestavine:
300 g moke,
70 g sladkorja,
170 g masla,
naribana lupinica ene bio limone,
naribana lupinica ene bio pomaranče,
sok ene in pol pomaranče,
1 jajce,
malo temne čokolade in sladkorja v prahu za dekoracijo.

Postopek je preprost...sestavine zmešaj in daj testo v hladilnik za nekaj ur. Testo razvaljaj na par milimetrov debelo, izreži z modelčkom in speci na 170°C. Peka traja okoli 10 minut. Pečene in ohlajene piškote okrasi po želji.

Prijetno sladkanje želim vsem.

Pomarančne smrekice v družbi medenjakov.

sobota, 23. december 2017

Zavijanje daril

V nadaljevanju vam predstavljam tri mačine za dekoracijo daril v božičnem času,ali pa kar tako.

Prvo darilo je bolo namenjeno slavljencu 21. decembra. Ker nisem.imela pri roki nič darilnega papirja, darilo pa je bilo majhno, sem za zavijanje uporabila list s koledarja. Na njem sem obkrožila ustrezn datum in naredila tulec, fa sploščila, v njega položila darilo in zalepila še oba konca. Dodala sem še preprost srebrn trak in naredila majhno pentljo.


Letošnja božično - novoletna darila sem vsa zavila v moder papir. Iz ostankov papirja pa sem naredila snežinke in jih s trakom privezala na paketke.





Tretji način zavijanja daril ni moje delo, temveč delo mojega fanta, ki se vedno potrudi in zavije darilo. Vendar le zame, ker ve, kako veliko mi to pomeni.
Za zavijanje je uporabil enak moder papir kot jaz, za pentljo pa je uporabil navaden povoj. Rezultat je prekrasno zavito darilo.





sreda, 20. december 2017

Kuskus s piščancem in zelenjavo

Se vam kdaj naredi, da imate namen skuhati kosilo, pa je vaš hladilnik upostošen in kuhinjska omara prav tako. No, meni se to pogosto dogaja, ko si želim kaj skuhati v študentskem domu, kajti načeloma hodim, zaradi pomanjkanja časa, jesti na bone. Zato si v hladilniku ne delam velikih zalog hrane, vsaj takšne za kosilo ne.
Danes sem bolna in posledično doma,  zato sem si želela skuhati kosilo. V hladilniku sem imela malo korenja in grah pa posodico od sirnega namaza, v katerem je bilo za slabo žličko namaza. Po pregledu zamrzovalnega predala sem ugotovila, da imam še pest špinačnih listov in piščančji zrezek.
Iz tega sem si zamislila, da bi si skuhala rižoto, a sem ugotovila, da tudi riža nimam. Po podrobnejšem pregledu omare sem našla malo kuskusa. Torej, odločitev je padla. Danes sem skuhala kuskus s piščancem in zelenjavo.

Na malo olivnega olja sem popražila koščke piščanca, ga solila in poprala ter mu dodala timijan. Ko je bilo meso popraženo, sem dodala špinačo in sesekljan česen. Ker sta bila korenje in grah že skuhana (ostanki od priprave francoske solate), sem najprej dodala kuskus in vse zalila z vodo. Ko je bil kuskus kuhan, sem dodala sirni namaz in grah ter korenje.
Kosilo sem imela kuhano v manj kot 10 minutah.


nedelja, 10. december 2017

Pečen polnjen zajec

Za današnje kosilo sem pripravila polnjenega zajca. No, v bistvu kunec. Kunce ga kupimo na bližnji kmetiji, kar se zelo pozna na kvaliteti mesa, saj imajo ti kunci kar nekaj prostora za gibanje in so dobro krmljeni.


Nazaj k današnjemu kosilu. Za nadev sem uporabila star kruh, ki je bil sicer namenjen za drobtine in že dodobra posušen. Zato sem ga kar dolgo namakala v mešanici mleka in belega vina, da se je zmehčal in prepojil. Dodala sem pest nasekljanih jabolčnih in hruškinih krhljev, sol, timijan, popraženo čebulo in nasekljan česen.




Ko je bil nadev pripravljen, sem se lotila priprave kunca. Od kunčjega telesa sem odstranila noge, da se med peko ne bi preveč zapekle. Vse kose mesa sem premazala s timijanom, soljo in olivnim oljem. Nadev sem nadevala v trebušno votlino do polovice, da kunec med peko ne bi počil. Trebuh sem zašila in kose kunca zložila v naoljen pekač s pokrovom. Pekla sem ga na 200°C približno eno uro. Vmes sem ga obrnila, zadnjih 10 minut pa sem ga pekla odkritega.


Ker sem naredila preveč nadeva, sem se odločila, da bom za prilogo naredila korenjev narastek. V nadev sem dodala na drobne koščke narezan rumen koren iz juhe. V nadev sem vmešala tudi en rumenjak in sneg iz beljaka. Narastek sem dodala kuncu 15 minut pred koncem pečenja v naoljenem pekaču.

Tako pripravljen kunec je odličen, saj ostane sočen, okus pa malo popestri nadev, ki zaradi krhljev v nadevu ni čisto klasičen, je malo sladkastega okusa. Nadev uporabim tudi za nadevanje piščanca, ko nadev dam med meso in kožo piščančjih beder ali prsi.