četrtek, 29. junij 2017

Borovničeva torta

Danes sem se lotila še ene torte. Jutri greva s fantom na obisk in sva se odločila, da sabo neseva torto, kajti gostitelj je imel pred kratkim rojstni dan. Želela sem narediti preprosto osvežilno torto, fant pa je predlagal okus borovnic.

Sestavine:

biskvit:

2 jajci,
85 g sladkorja,
1,5 dl mleka,
40 g staljenega masla,
140 g moke,
1/2 pecilnega praška,
20 g kakava,

krema:
6 dl smetane za stepanje,
500 g mascarponeja,
1 kozarček borovničeve marmelade,
2 želatini fix.

Priprava:

Jajca in sladkor penasto umešajte, dodajte preostale sestavine, zmešajte in vlijte v pomaščen in pomokan pekač. Biskvit pecite na 180°C 10 minut.

Ko se biskvit hladi, naredite kremo. V mascarpone vmešajte želatino fix in dodajte stepeno smetano. Kremo razdelite na dva dela in vsakemu dodajte marmelado. V en del kreme dodajte več marmelade kot v drugega. Ker sem uporabila domačo marmelado, sem v kremo dodala še malenkost sladkorja (vsega skupaj 2 žlici).

V obod namestite biskvit in ga pokapajte z rumom. Nanj dajte temnejšo kremo (tisto z več borovnicami) in jo poravnajte. Na njo previdno dajte še svetlejšo kremo in jo prav tako poravnajte. Torto za nekaj ur postavite v hladilnik. Če bi jo postregli kakšen dan po pripravi, se vam jo splača zamrzniti in pred serviranjem odtajati v hladilniku.


Takšno torto (ali pa v obliki peciva) imam čez poletje večkrat v skrinji za rezervo, če se napovejo kakšni sladkosnedi obiski.




Gratinirane testenine z morskimi sadeži

Danes sem si zaželela nekaj morskega. Po hitrem pregledu zamrzovalne omare sem ugotovila, da imam morske sadeže. Ker nisem želela klasičnih testenin  ali rižote, sem se odločila, da po dolgem času razvajam svoje z gratiniranimi testeninami, saj imam danes dovolj časa za ustvarjanje.

Na olivnem olju sem prepražila čebulo, dodala česen, timijan, rožmarin, sol, poper in pekočo papriko. Ko je česen zadišal, sem dodala še morske sadeže in jih popražila. Na koncu sem dodala še malo belega vina. Skuhala sem polnozrnate špagete in naredila bešamel s smetano za kuhanje in parmezanom.







Glinene posode sem naoljila in nadevala s testeninami (ki sem jih predhodno zmešala z morskimi sadeži) in prekrila z bešamelom ter po vrhu naribala še malo parmezana.

V pečici sem jih zlato zapekla.

Pa dober tek.




sobota, 24. junij 2017

Limonina torta

Ker sem po srcu še vedno otrok, si za rojstni dan vsako leto naredim torto. Letos sva praznovali skupaj z mami, tako je torta pripadala obema. Naredila sem limonino torto. Torta, ki po okusu spominja na limonin sladoled, je odlična osvežilna sladica, primerna za vroče dni.



Sestavine:

biskvit:
6 jajc,
140 g sladkorja,
110 g ostre moke, 
30 g kakava,
polovico vrečke pecilnega praška,

krema:
250 g mascarponeja,
0,5 l smetane za stepanje,
2 bio limoni,
4 žlice sladkorja,
želatina fix.

Priprava:

Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo kakav, moko in pecilni prašek ter na rahlo premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov in previdno premešamo. Testo zlijemo v pomaščen in pomokan pekač ter ga pečemo na 180°C 15 minut.

Za kremo stepemo sladko smetano z želatino fix. V mascarpone naribamo limonino lupinico in iztisnemo sok obeh limon. Mascarpone dobro premešamo in po občutku dodamo sladkor. V kremo dodamo stepeno sladko smetano.

Ko se biskvit ohladi, ga prerežemo na 3 dele. Spodnji oblat položimo v obod, nanj namažemo tretjino kreme, postopek ponovimo še 1x. Na vrh položimo še zadnji oblat. Torto damo v hladilnik.
Po nekaj urah torto vzamemo iz hladilnika in jo premažemo s preostankom kreme. Torto poljubno okrasimo.

Jaz sem se odločila za okrasitev torte s kaktusi. Okrasitev je preprosta za izdelavo. Kot osnova kaktusov je osnovna masa za rumove kroglice (mleti piškoti, čokolada, rum), ki sem jo oblikovala v malo večje kroglice. Za finalno obdelavo sem uporabila smetano s kremfixom, ki sem jo pobarvala z zeleno in rdečo barvo. Torto sem obdala z grenkim kakavom, vanjo zapičila zobotrebce s kroglicami (da sem bila prepričana, da bodo kaktusi stali na svojem mestu). Smetano sem s pomočjo dresirne vrečke nanesla na kroglice. 

Recept sem objavila tudi na portalu Kulinarika (https://www.kulinarika.net/recepti/21373/sladice/limonina-torta/).

petek, 23. junij 2017

Orehovi piškoti

Končno imam čas zapisati še recept za orehove piškote. Te piškote sem velikokrat jedla, ko sem bila še majhna. Pogosto jih je pekla namreč moja stara mama. Recept je zelo preprost, piškoti pa so zelo lepi in seveda okusni.

Sestavine:

testo:
150 g moke,
150 g mletih orehov,
90 g sladkorja,
noževo konico pecilnega praška,
1 čajna žlička cimeta,
1 jajce,
100 g masla,
ščep soli,

okrasitev:
ribezova marmelada,
2 rebri jedilne čokolade,
lepe polovice orehov,
mleti orehi.

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesite testo, ki naj vsaj 1 uro počiva v hladilniku. Razvaljajte ga na največ 0,5 cm debelo in iz njega izrežite kroge. Piškote preložite na pekač in jih pecite na 200°C 6-8 minut. Ko so pečeni, jih previdno preložite na rešetko in pustite, da se malo ohladijo. Mlačne mažite z marmelado in jih po dva in dva lepite skupaj.






Ko so popolnoma hladni, jih po robu povaljajte najprej v staljeno čokoladi, nato pa še v mlete orehe. Na vrh vsakega piškota s čokolado pritrdite še polovice orehov.




sreda, 10. maj 2017

Preprosti razpokančki

Po dolgem času imam ponovno čas za pisanje bloga.

Čez vikend sem spekla dvoje piškote. Ene predstavljam v tej objavi, druge pa bom v naslednji.

Ker sem se peke lotila s sestavinami iz domače shrambe, sem bila rahlo omejena z recepti. Najprej sem ugotovila, da imam masla le za ene piškote, želela pa sem narediti dve vrsti piškotov. Zato sem si izbrala razpokančke, za katere ne potrebuješ masla.

Sestavine, ki sem jih uporabila:

45 g kakava,
230 g ostre moke,
ščep soli,
1 jajce,
2 beljaka,
80 ml olja,
80 g kristalnega sladkorja,
vanilija,
1/2 pecilnega praška,
sladkor v prahu.

Mokre sestavine in kristalni sladkor penasto vmešamo. Dodamo jim presejane suhe sestavine. Vse zmešamo v mehko, lepljivo testo, ki ga za nekaj časa damo v hladilnik. Sama sem ga pustila v hladilniku okoli 2 uri.





Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih dobro povaljamo v sladkorju v prahu ter polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami naj bo za 1  kroglico razmika, ker se med peko razlezejo.

Piškote pečemo na 175°C približno 8 minut. Po polovici časa razpokajo. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo na pekaču še nekaj minut, v nasprotnem primeru razpadejo.




nedelja, 11. september 2016

Francoska hruškova pita

Zaradi obilice domačih hrušk velikokrat spečem francosko pito.
Recept je preprost in hiter, pita pa je izredno okusna.
Pito naredim tudi iz jabolk ali sliv in je prav tako izvrstna.


Za testo potrebujete:
250 g moke,
125 g masla,
nekaj žlic vode ali mleka,
ščep soli,
60 g sladkorja.

Iz sestavin zgnetite krhko testo. Kepo testa zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za najmanj pol ure. Med tem pripravite hruške za nadev.
5 hrušk olupite, jih očistite in narežite na rezine.
Testo razvaljajte v pomaščenem pekaču tako, da bo ob robu rahlo privzdignjeno navzgor. Na testo v krogih od zunaj proti notranjosti razporedite hruške in jih potresite z žlico sladkorja. V ogreti pečici (180°C) pecite 30 minut. Ko je pita pečena, jo premažite z marmelado, kateri ste dodali nekaj ruma.




Čokoladno-čokoladna torta

Po poletnem premoru ponovno pišem objavo.

Tokrat bi vam predstavila recept za okusno čokoladno-čokoladno torto. Se sprašujete, zakaj dvakrat čokoladna? Točno zato, ker je dejansko dvakrat čokoladna. To je torta, ki ima dve različni čokoladno kremi.

Torta je sestavljena iz temne in svetle čokoladne kreme ter temnega in svetlega biskvita. Navedene sestavine so za okrogli model premera 28 cm.

Za svetli biskvit potrebuješ:
6 beljakov,
150 g kokosove moke,
70 g sladkorja v prahu.

Beljake stepi v trd sneg in jim dodaj sladkor nato previdno vmešaj še kokosovo moko. Testo prelij v namaščen in s kokosovo moko posut pekač ter peci 15-20 minut na 160°C. Biskvit mora biti le rahlo zlato obarvan.

Za temni biskvit potrebuješ:
6 beljakov,
150 g mletih mandljev,
70 g sladkorja v prahu,
2 žlici kakava v prahu.

Ponovno stepi beljake v trd sneg in jim dodaj sladkor in kakav nato previdno vmešaj še mandlje. Testo prelij v namaščen in z mletimi mandlji posut pekač ter peci 15-20 minut na 160°C.

Svetla krema:
0,5 l sladke smetane za stepanje,
250 g bele čokolade,
3 rumenjaki, 
2 žlici ruma,
1 vrečka želatine fix.

Nad soparo raztopi čokolado, ji dodaj rum in nekaj žlic sladke smetane, da postane kremasto tekoča. Med stepanjem dodaj postopoma rumenjake in nad soparo stepaj 5 do 10 minut. Stepi preostalo smetano s krem fixom po navodilih in ji dodaj stopljeno, rahlo ohlajeno čokolado. Če je krema tekoča, jo postavi za nekaj časa v hladilnik.

Temna krema:
0,5 l sladke smetane za stepanje,
300 g temne čokolade,
6 rumenjakov, 
2 žlici čokoladnega likerja,
1 vrečka želatine fix.

Nad soparo raztopi čokolado, ji dodaj liker in nekaj žlic sladke smetane, da postane kremasto tekoča. Med stepanjem dodaj postopoma rumenjake in nad soparo stepaj 5 do 10 minut. Stepi preostalo smetano s krem fixom po navodilih in ji dodaj stopljeno, rahlo ohlajeno čokolado. Če je krema tekoča, jo postavi za nekaj časa v hladilnik.

V tortni model položi svetli biskvit, na njega nadevaj temno kremo in na njo položi temni biskvit. Biskvit navlaži z nekaj žlic mleka (če torte ne bodo jedli otroci, lahko mleku dodaš žlico ali dve ruma) in na vrh dodaj še svetlo kremo. Torta naj počiva nekaj ur (najbolje čez noč) v hladilniku, da se okusi prepojijo men sabo.



Tokrat sem torto okrasila minimalistično. Uporabila sem krokant in švicarsko masleno kremo. 

Krokant sem naredila iz 50 g grobo sesekljanih mandljev in 50 g kristalnega sladkorja. Sladkor sem segrevala v ponvi dokler se ni stalil. Nato sem dodala mandlje, premešala in stresla na peki papir. Ko se je krokant ohladil, sem ga razlomila na manjše kose.

Švicarsko masleno kremo sem naredila iz sledečih sestavin:
2 beljaka,
80 g sladkorja v prahu,
120 g masla, 80 g temne čokolade.

Nad soparo sem med stalnim mešanjem segrevala beljake s sladkorjem do 65°C. Nato sem jih ohlajala (vsake toliko malo premešala) približno 10 minut. V hladne beljake sem dodajala maslo v majhnih koščkih in vse dobro premešala. To je osnovna švicarska maslena krema. Le-tej sem dodala še stopljeno, ohlajeno čokolado. Kremo sem čez noč pustila v hladilniku, da je bila popolnoma ohlajena in se je lepo brizgala.