četrtek, 19. maj 2016

Kavna torta s karamelo

Kremasta torta s kavnim pridihom je odlična sladica za vsako priložnost.

Sestavine:

Kavna krema:

500 ml sladke smetane,
100 g sladkorja,
malo več kot deciliter črne kave,
4 rumenjaki,
čajna žlička instant nesladkane kave,
1 želatina fix.

Lešnikov biskvit:

4 beljaki,
85 g masla,
60 g sladkorja v prahu,
80 g mletih lešnikov,
85 g moke,
1 žlica breskove marmelade.

Kavna karamela:

50 g sladkorja,
50 ml črne kave,
30 g masla.

Dekoracija:

200 ml sladke smetane,
rebro temne čokolade,

Priprava:

Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj previdno vmešamo sladkor, lešnike in moko. Maslo segrevamo v kozici toliko časa, da postane svetlo rjav in zadiši. Dodamo mu marmelado in vse skupaj, ko se ohladi, vmešamo v maso za biskvit. Biskvit prelijemo v namaščen pekač premera 26 cm in ga pečemo na 180°C dokler ne postane zlato rjav. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.


Rumenjake stepamo s sladkorjem in kavo (v katero smo vmešali instant kavo) nad vodno kopeljo, dokler ne postane masa kremasta. Ko se masa ohladi, jo dodamo stepeni sladki smetani (z želatina fixom). Kremo damo v tortni obod premera 20 cm in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.


Za kavno karamelo damo v kozico sladkor in počakamo, da s




e stali. Ko se ves sladkor raztali, mu prilijemo kavo in mešamo toliko časa, da je celotna zmes ponovno tekoča. NA koncu dodamo še na kosme narezano maslo. Karamelo ohladimo.


Torto sestavimo tako, da na sredino biskvita zvrnemo kremo (pekač na hitro pomočimo v vročo vodo, da krema odstopi od posode), na njo nabrizgamo stepeno smetano, naribamo čokoladi in prelijemo s kavno karamelo. Torto takoj postrežemo.


Ta recept torte je priredba recepta iz strani 24kitchen (http://www.24kitchen.si/recept/kavna-ledena-torta).

Oblečeni šparglji v dobri družbi

Spomladi se v moji kuhinji velikokrat znajdejo šparglji, nekaj je že domačih, nekaj pa jih še kupim na lokalni kmetiji.
Za praznično kosilo sva s fantom naredila šparglje po še posebej dobrem receptu.

Potrebujemo le nekaj sestavin, rezultat pa nikoli ne razočara.

Za 10 špargljev potrebujemo:
20 rezin šunke,
2 jajci,
nekaj mleka,
2 žlici moke,
100 g drobno ribanega parmezana.

Šparglje prerežemo na pol, jih damo v hladno vodo in kuhamo toliko časa, da voda zavre. Šparglje odcedimo in jih splahnemo z mrzlo vodo. Vsak špargelj zavijemo v šunko, ga povaljamo v moko in nato v razžvrkljana jajca, katerim smo dodali parmezan.
Oblečene šparglje spečemo v ponvi na kapljici olja.



Špargljem so na krožniku delali družbo še pečen krompir s pekočo papriko in rožmarinom, popečene bučke in pečena vratovina.

sreda, 11. maj 2016

Nakit iz modelirne mase

Kadar je vreme bolj kislo, imam čas ustvarjati. Konec aprila in začetek maja, ko je zunaj snežilo in deževalo, sem naredila nakit za eno mlado damo in eno damo, mlado po srcu. Seveda sem naredila nekaj tudi zase.

Za najmlajšo damo je nastala vijolična kolekcija. Naredila sem obesek, ki je nosljiv na obeh straneh, da bo imelo dekle več možnosti kombiniranja. Dodala sem še sponko za lase. Nakit je namenjen moji 8-letni sestrični.



 Druga dama je ljubiteljica zelene barve, zato sem ji naredila zeleno ogrlico, ki se preliva z rumeno in belo. Ogrlica je polakirana, da ima svetleč pridih.



 K zeleni ogrlici sem kot darilo dodala še ogrlico v rožnato - beli svetleči kombinaciji. Nežne barve sem zložila v večji obesek, ki sem ga kombinirala z nežnimi rožnatimi perlami.


Kot četrti del ustvarjanja je nastal mornarski komplet nakita. Naredila sem verižico, prstan in uhane, ki jih povezuje motiv morske zvezde in ogrlico s sidro in vrvjo. Ta kolekcija je v mat izvedbi.

sreda, 4. maj 2016

Mediteranski piščanec

Če imate doma zelenjavni vrt, vam bo ta recept še kako prišel prav poleti, ko se bodo rastline šibile pod sadovi. Priprava tega kosila je povsem preprosta in hitra, umazali pa boste malo posode.

Za 4 lačne osebe potrebujete:

1 piščančje prsi,
1 bučka,
polovico velikega pora,
5 špargljev (poleti jih nadomestim s papriko), 
pest oliv,
pest suhih paradižnikov in 3 žlice paradižnikove mezge (ali 3 večji sveži paradižniki)
timijan,
rožmarin,
polovico glave časna,
2 dl belega vina,
sol,
čili,
olivno olje.


Suhe paradižnike namočite v vinu. Zelenjavo in meso narežite, v pekaču jih pomešajte z začimbami in oljem ter zalijte z vinom.


V pokritem pekaču pecite 30 minut na 200°C. Na koncu premešajte in odkrito pecite še par minut, da se vse lepo zapečeno.

Zraven lahko ponudite svaljke, krompir v kosih, testenine, riž ali preprosto kruh.

5 minut rezanja, 35 minut peke in okusno kosilo je na mizi. Pa dober tek.

torek, 19. april 2016

Goveji polpeti - kako porabiti govedino iz juhe drugič

Vsako nedeljo nam ostane pri kuhanju goveje juhe nekaj govedine iz juhe. Ker porabimo vse do zadnje žlice, porabimo tudi to govedino. Običajno jo pojemo v ponedeljek za kosilo, kdaj pa tudi v nedeljo ali ponedeljek za večerjo. Tako smo včeraj jedli goveje polpete za večerjo poleg solate.

Goveje polpete naredim, kot veliko stvari v kuhinji, na oko. Torej vam ne morem zaupati točnih količin, je pa jed enostavna, tako da količine niso obvezno točno določene. Lahko improvizirate s sestavinami, dodatki in količinami.

Včeraj sem uporabila:
meso iz juhe (okoli 300 g),
kruh (2 kosa),
ovsene kosmiče (2 žlici),
čemaž (10 listov),
čili,
sol,
poper,
drobtine,
mleko (2 dl),
jajce.

Meso iz juhe na drobno nasekljajte ali zmeljite, kruh narežite na kocke in ga zalijte s toplim mlekom, dodajte mu kosmiče. Čemaž nasekljajte in ga dodajte mesu, dodajte še jajce in začimbe. Kruh in kosmiče dobro odtisnite in tudi to dodajte mesu.


Maso za polpete dobro premešajte in naredite polpete, ki jih povaljate v drobtinah ter spečete v ponvi.



Polpeti se ne pečejo dolgo, le toliko, da jajce zakrkne in drobtine porjavijo.


nedelja, 17. april 2016

Kokosovo torta z jagodami

Včeraj sem pekla torto, katera je morala biti brez mlečnih izdelkov kravjega izvora. Naredila sem kokosovo torto z jagodami. Danes smo jo pojedli in bila je odlična, nihče ni ugotovil, da so bile sestavine nekoliko specifične oziroma niso bile takšne kot običajno.

Za testo potrebujemo:

3 beljake,
50 g moke, 
75 g kokosove moke,
75 g sladkorja.

Iz beljakov stepemo sneg, mu dodamo sladkor in pomešamo. Dodamo še preostale sestavine in na rahlo pomešamo. Testo zlijemo v namaščen in pomokan pekač ter pečemo na 200 °C dokler biskvit rahlo ne porjavi. Biskvit prestavimo na rešetko, da se ohladi.

Za kremo potrebujemo:

3 lončke kozjega jogurta (po cca 190 g),
200 g kokosove kreme,
4 žlice mletega sladkorja,
4 žlice kokosove moke,
400 g jagod,
1 vrečka želatine fix,
nekaj žlic vode.

Kokosovo kremo stepamo in postopoma dodajamo vodo, dokler ne dobimo prave konsistence. Kremo moramo zmiksati v rahlo smetano. Dodamo ji jogurte, v katere smo vmešali želatino fix. Kremi na koncu dodamo sladkor in kokosovo moko.
Nekaj jagod narežemo na drobne rezine in z njimi obložimo obod tortnega modela. Ostale jagode narežemo na majhne kocke in jih dodamo polovici kreme.

V tortni obod damo biskvit, po obodu naložimo rezine jagod eno zraven druge in na biskvit najprej nadevamo del kreme z jagodami. Kremo poravnamo in na njo damo še preostal del kreme. Po poravnani kremi potresemo kokosovo moko in postavimo torto čez noč v hladilnik.

Da bo šla torta lažje iz oboda, obod obložimo s peki papirjem.

Torto seveda lahko naredite tudi z navadnim kravjim jogurtom, jaz sem uporabila kozjega zaradi zdravstvenih razlogov. Ker sem se morala popolnoma izogniti kravjim beljakovinam, tudi maslo ni prišlo v poštev. Zato sem za namastitev pekača uporabila kokosovo olje.
Navedene količine so za malo manjšo torto, premera okoli 24 cm.


ponedeljek, 11. april 2016

Slani muffini...

... ali kako porabiti ostanke iz hladilnika. Občasno se odločim pospraviti ostanke hrane v hladilniku. Verjetno se v vseh hladilnikih kdaj znajde košček salame, košček pršuta, nekaj vogalčkov različnih sirov, 4 olive v ogromnem kozarcu, včasih se naredi po kakšni zabavi, da ostane nekaj koščkov narezka. V teh primerih naredim slane muffine, ki so odlični za malico v službi, na faksu ali pa za piknik s prijatelji, hitro večerjo.
Recept je zelo preprost, uporabite pa lahko vam najljubše dodatke.

Osnovni recept za 24 velikih muffinov je:

6 dl moke,
20 g kvasa,
ščep soli,
origano,
bazilika,
3 žličke paradižnikove mezge ali malo paradižnikovega koncentrata,
2 jajci,
4 dl jogurta,
4 žlice olivnega olja.

Iz sestavin zamešam testo in mu dodam različne, na kocke narezane ali naribane, dodatke.


Danes sem testu dodala pest suhega mesa, pest pišančjih prsi v ovitku, pest brie sira.


Testo sem nadevala v pekač za muffine, ki sem ga predhodno namastila in posula z moko. Na vrh testa sem dodala nariban sir (približno eno pest na vse muffine) in polovice oliv.


Ker sem danes delala muffine za piknik in za malico, sem naredila 2 različni velikosti muffinov. Majhne muffine sem pekla na 200 °C 10 minut, velike pa 25 minut.



V te muffine lahko dodate res poljubne dodatke. Včasih naredim muffine z morskimi sadeži, z zelenjavo, sirove z rožmarinom, gobove in še kakšne.