petek, 25. marec 2016

Kvašeni ajdovi štruklji

Kot ljubiteljica štrukljev se čutim dolžno, da delim z vami enega izmed mojih najljubših receptov za štruklje.

Ajdovi štruklji so splošno uporabni tako v slani kot v sladki različici. V bistvu sama pri pripravi ne ločim, če bojo štruklji za na sladko ali za na slano. Recept za oboje je enak.

Za testo potrebujemo:

150 g ajdove moke,
50 g pšenične moke tip 850 ali tip 500,
15 g kvasa,
1 jajce,
ščep soli,
ščepec sladkorja,
vodo.


Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, dodamo pšenično moko, jajce in kvasni nastavek (kvas, ki smo ga vmešali v mlačno vodo in sladkor). Premešamo in dodamo sol ter vodo po potrebi. Testo mora biti približno takšne konsistence kot za kruh, lahko je rahlo bolj mehak. Testo pustimo vzhajati in med tem naredimo nadev.

Sestavine za nadav:

500 g skute,
2 jajce,
ščep soli,
2 žlici kisle smetane.

Skuto zmešamo s smetano, dodamo rumenjak in sol ter sneg iz beljaka.


Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in ga po celoti premažemo z nadevom ter zvijemo v štrukelj. Štrukelj razrežemo na krajše konce ter zavijemo v folijo za živila, ki smo jo premazali z oljem.

Štruklje kuhamo v osoljenem kropu 20 - 30 minut. Lahko pa jih skuhamo tudi na pari.

Če jim dodamo sadni preliv so odlična sladica, kot priloga pa se priležejo vsem vrst mesa.



Kljub temu, da s štruklji ni veliko dela, jih običajno naredim na zalogo in jih spravim v zamrzovalnik za hitro pripravo kosila ali za sladico.

Ni komentarjev:

Objavite komentar