ponedeljek, 22. februar 2016

Goveji zvitek ali kako porabiti govedino iz juhe

Ja, takole je: običajno jemo govedino iz nedeljske juhe v ponedeljek. Poleti jo naredimo v solati zraven paradižnika, čebule in trdo kuhanih jajc, pozimi paradižnika ni, zato je potrebno narediti kaj drugega.
Občasno naredim polpete, kdaj paradižnikovo omako s kockami govedine, včasih jo tudi le narežem in opečem. Velikokrat pa naredim iz govejega mesa goveji zvitek.
Ta zvitek pojemo na različne načine. Običajno ga pojemo za kosilo z bogatejšo solato, kdaj ga narežemo in pojemo kot zakuho v juhi, ki jo zmeraj jemo tudi v ponedeljek, kdaj pa spečem zvitek zvečer in ga pojemo kot prigrizek za malico ali večerjo.
Goveji zvitek je res preprost za pripravo in omogoča nešteto variacij.
Sestavine, ki jih potrebujemo:
vlečeno testo,
govedino iz juhe,
nekaj šalotk ali čebulo,
žlico gorčice,
česen,
sol, 
poper,
olje,
jajce.




Govedino na drobno narežemo, dodamo nasekljano šalotko in česen, razžvrkljano jajce, gorčico, solimo in popramo.


Testo potegnemo in namažemo z nadevom od levega do desnega roba testa v pasu 10 cm. Preostalo testo premažemo z oljem in zvijemo v zvitek (kot jabolčni zavitek ali burek). Zvitek ovijemo v obliki polža in ga damo na pekač ter po vrhu premažemo z oljem.
Zvitek pečemo 30 minut na 190°C oziroma dokler ni rjavo zapečen.


Goveji zvitek lahko pripravimo že dan prej in ga hranimo v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo in spečemo, ko imamo stisko s časom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar