torek, 14. junij 2016

Slani rogljički

Večkrat narejeni, zmanjka jih v trenutku.

Sestavine:
Za testo:
750 g bele moke,
40 g kvasa,
30 g sladkorja,
3 dl mlačnega mleka oziroma po potrebi,
30 g soli,
4 žlice olivnega olja.
Za posip:
1 jajce,
različna semena,
grobo mleta sol,
olje za namaz.

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesite rahlo testo in ga razdelite na hlebčke. Če želite velike rogljiče, naredite 3 kroge, če želite majhne, pa jih naredite 6 (ali kot vam ustreza). Hlebčki naj pokriti počivajo toliko časa, da se njihova velikost podvoji. Vsak hlebček razvaljajte v krog za prst debelo, ga premažite z oljem in razrežite na trikotnike.


Vsak trikotnik zvijte od širšega dela proti špici.


Rogljiče premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte s soljo ter semeni.


Na 200°C jih pecite, dokler ne postanejo lepo rjavo obarvani.


Ti rogljiči puščajo prosto pot naši domišljiji. Velikokrat naredim iz tega testa tudi polnjene rogljiče. Preden jih začnem zvijati, položim na testo kos šunke in sira. Naredila sem tudi že sladko različico, kjer sem pred zvijanjem dala na testo žličko marmelade, po vrhu pa sem rogljiče posula s sesekljanimi lešniki. V tem primeru sem olje za premaz zamenjala z maslom.



sreda, 1. junij 2016

Predpasniki


Med vsemi obveznostmi si občasno vzamem čas in sedem za šivalni stroj. Tokrat so nastala 4 darila.
Sešila sem predpasnike in ovitek za kuharsko knjigo.




Motiva mucka in sove za na žep sem narisala s flomastri za tekstil.





K lila predpasniku sem naredila še škatlico in voščilnico v stilu.


Špargljeve spomladanske testenine

Testenine so pogosto na jedilniku zaradi hitre in preproste priprave. Spomladi velikokrat pripravim testenine s šparglji na različne načine.
Danes predstavljam recept za testenine po sistemu carbonara.

Za 4 osebe potrebujemo:
2 jajci,
0,5 dl mleka,
timijan,
rožmarin,
4 stroke česna,
1 pest na majhne koščke narezanega suhega mesa,
pol pesti narezane slanine,
šop špargljev,
400 g testenin,
olivno olje,
sol,
poper,
parmezan za posip.


V vreli vodi skuhamo testenine. Na par kapljicah olivnega olja popraži na kocke narezano suho meso in slanino, dodaj nasekljan timijan in rožmarin ter česen. Praži, dokler ne zadiši. nato dodaj še narezane šparglje. Vse skupaj naj se praži, dokler šparglji ne postanejo dovolj zapečeni. Omako posoli in popopraj. Ko se testenine kuhane na zob, jih pretresi v omako in premešaj. Razžvrkljaj jajci in jima dodaj mleko ter polij po testeninah in ponovno premešaj.
Postrezi s parmezanom.

četrtek, 19. maj 2016

Kavna torta s karamelo

Kremasta torta s kavnim pridihom je odlična sladica za vsako priložnost.

Sestavine:

Kavna krema:

500 ml sladke smetane,
100 g sladkorja,
malo več kot deciliter črne kave,
4 rumenjaki,
čajna žlička instant nesladkane kave,
1 želatina fix.

Lešnikov biskvit:

4 beljaki,
85 g masla,
60 g sladkorja v prahu,
80 g mletih lešnikov,
85 g moke,
1 žlica breskove marmelade.

Kavna karamela:

50 g sladkorja,
50 ml črne kave,
30 g masla.

Dekoracija:

200 ml sladke smetane,
rebro temne čokolade,

Priprava:

Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj previdno vmešamo sladkor, lešnike in moko. Maslo segrevamo v kozici toliko časa, da postane svetlo rjav in zadiši. Dodamo mu marmelado in vse skupaj, ko se ohladi, vmešamo v maso za biskvit. Biskvit prelijemo v namaščen pekač premera 26 cm in ga pečemo na 180°C dokler ne postane zlato rjav. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.


Rumenjake stepamo s sladkorjem in kavo (v katero smo vmešali instant kavo) nad vodno kopeljo, dokler ne postane masa kremasta. Ko se masa ohladi, jo dodamo stepeni sladki smetani (z želatina fixom). Kremo damo v tortni obod premera 20 cm in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.


Za kavno karamelo damo v kozico sladkor in počakamo, da s




e stali. Ko se ves sladkor raztali, mu prilijemo kavo in mešamo toliko časa, da je celotna zmes ponovno tekoča. NA koncu dodamo še na kosme narezano maslo. Karamelo ohladimo.


Torto sestavimo tako, da na sredino biskvita zvrnemo kremo (pekač na hitro pomočimo v vročo vodo, da krema odstopi od posode), na njo nabrizgamo stepeno smetano, naribamo čokoladi in prelijemo s kavno karamelo. Torto takoj postrežemo.


Ta recept torte je priredba recepta iz strani 24kitchen (http://www.24kitchen.si/recept/kavna-ledena-torta).

Oblečeni šparglji v dobri družbi

Spomladi se v moji kuhinji velikokrat znajdejo šparglji, nekaj je že domačih, nekaj pa jih še kupim na lokalni kmetiji.
Za praznično kosilo sva s fantom naredila šparglje po še posebej dobrem receptu.

Potrebujemo le nekaj sestavin, rezultat pa nikoli ne razočara.

Za 10 špargljev potrebujemo:
20 rezin šunke,
2 jajci,
nekaj mleka,
2 žlici moke,
100 g drobno ribanega parmezana.

Šparglje prerežemo na pol, jih damo v hladno vodo in kuhamo toliko časa, da voda zavre. Šparglje odcedimo in jih splahnemo z mrzlo vodo. Vsak špargelj zavijemo v šunko, ga povaljamo v moko in nato v razžvrkljana jajca, katerim smo dodali parmezan.
Oblečene šparglje spečemo v ponvi na kapljici olja.



Špargljem so na krožniku delali družbo še pečen krompir s pekočo papriko in rožmarinom, popečene bučke in pečena vratovina.

sreda, 11. maj 2016

Nakit iz modelirne mase

Kadar je vreme bolj kislo, imam čas ustvarjati. Konec aprila in začetek maja, ko je zunaj snežilo in deževalo, sem naredila nakit za eno mlado damo in eno damo, mlado po srcu. Seveda sem naredila nekaj tudi zase.

Za najmlajšo damo je nastala vijolična kolekcija. Naredila sem obesek, ki je nosljiv na obeh straneh, da bo imelo dekle več možnosti kombiniranja. Dodala sem še sponko za lase. Nakit je namenjen moji 8-letni sestrični.



 Druga dama je ljubiteljica zelene barve, zato sem ji naredila zeleno ogrlico, ki se preliva z rumeno in belo. Ogrlica je polakirana, da ima svetleč pridih.



 K zeleni ogrlici sem kot darilo dodala še ogrlico v rožnato - beli svetleči kombinaciji. Nežne barve sem zložila v večji obesek, ki sem ga kombinirala z nežnimi rožnatimi perlami.


Kot četrti del ustvarjanja je nastal mornarski komplet nakita. Naredila sem verižico, prstan in uhane, ki jih povezuje motiv morske zvezde in ogrlico s sidro in vrvjo. Ta kolekcija je v mat izvedbi.

sreda, 4. maj 2016

Mediteranski piščanec

Če imate doma zelenjavni vrt, vam bo ta recept še kako prišel prav poleti, ko se bodo rastline šibile pod sadovi. Priprava tega kosila je povsem preprosta in hitra, umazali pa boste malo posode.

Za 4 lačne osebe potrebujete:

1 piščančje prsi,
1 bučka,
polovico velikega pora,
5 špargljev (poleti jih nadomestim s papriko), 
pest oliv,
pest suhih paradižnikov in 3 žlice paradižnikove mezge (ali 3 večji sveži paradižniki)
timijan,
rožmarin,
polovico glave časna,
2 dl belega vina,
sol,
čili,
olivno olje.


Suhe paradižnike namočite v vinu. Zelenjavo in meso narežite, v pekaču jih pomešajte z začimbami in oljem ter zalijte z vinom.


V pokritem pekaču pecite 30 minut na 200°C. Na koncu premešajte in odkrito pecite še par minut, da se vse lepo zapečeno.

Zraven lahko ponudite svaljke, krompir v kosih, testenine, riž ali preprosto kruh.

5 minut rezanja, 35 minut peke in okusno kosilo je na mizi. Pa dober tek.