ponedeljek, 8. januar 2018

Krušna peč in pice

Krušna peč mi je že od otroštva zanimiv predmet v hiši. Vsako zimo jo star ata kuri, s pomočjo nje posuši celo goro krhljev, stara mama pa je včasih redno v njej pekla kruh in potice. Jaz pa sem se že kar nekaj časa nazaj odločila, da jo uporabim, poleg poležavanja na njej, za peko mesa, krompirja in pic, ki niso tako zahtevne za peko. Tako so se vsi v družini navadili, da se vsake toliko pozimi lotim peke v krušni peči. Če se kdaj zgodi, da ne pečem že kmalu na začetku zime, me opomnijo, da bi lahko ponovno kaj naredila. Točno tako je bilo včeraj, ko se je brat po kosilu spomnil, da "res že dolgo" nisem ničesar spekla v krušni peči. In vrgel mi je kost, jaz pa sem jo zagrabila. Tako smo že za večerjo jedli pice iz krušne peči.




Vedno, ko se lotim peke v krušni peči, si mislim, da "vroče je kot v peklu, diši pa kot v nebesih".

Glede na moje navdušenje nad peko v krušni peči in zainteresiranost ostalih za sodelovanje (zmeraj vse zmanjka) mislim, da peka v krušni peči v naši družini ne bo šla v pozabo. Ko bom imela pa enkrat svojo hišo, pa si želim v njej imeti tudi ognjišče, v katerem bom lahko pekla. Bodisi naj bo to krušna peč ali pa malo bolj moderna varianta - kamin s prostorom za peko. Nekaj variant, kako bo to moje kurišče izgledalo, imam že v mislih. Ideja o takšnem kurišču je zelo všeč tudi mojemu fantu, tako da je to zmenjeno. 😃

Darila in posode za shranjevanje

V preteklem vikendu sem si vzela nekaj časa za ustvarjanje. Zavila sem tri darila in spremenila tri konzerve od Illy kave v posode za shranjevanje.

Darila sem zavila v rdeč papir ter okrasila z drobno vrvjo. Na eno darilo sem dodala lesene bunkice, na vrv sem jih pritrdila z makrame tehniko, na drugi dve darili pa sem pod vrv le zataknila vejici, ki sem jih našla na vrtu.



Konzerve od kave sem preoblikovala v posode za shranjevanje s servietno tehniko. Prtičke za takšna in podobna ustvarjanja običajno izberem iz svoje zbirke prtičkov iz otroštva. V kar nekaj letih zbiranja so se mi nabrale 4 škatle (tiste od čevljev) polne raznoraznih prtičkov.






nedelja, 31. december 2017

Panettone

Če vprašaš Primorce, je panettone obvezen del decembra in z njim povezanih praznikov. Ker imamo v družini dva Primorca in ker imamo radi domačo hrano, sem se letos že drugo leto zapored lotila peke panettona. Lansko leto nisem imela primerne posode za peko (ozka in visoka), zato sem improvizirala. Letos pa sem se lotila peke bolj resno in sem kupila prave obode za panettone. Tiste papirnate modelčke z lepenkastim dnom in vzorcem po obodu. Zato je bil panettone letos tudi pravega izgleda.


Ker nas je veliko sladkosnedov, sem naredila dva kolača naenkrat...enega z arancini in drugega z rozinami.

Sestavine, iz katerih sem spekla panettone:

700 g moke,
1 kocka kvasa (42 g),
5 rumenjakov,
120 g sladkorja,
3 dl vode,
1 dl belega vina,
90 g staljenega masla,
1 žlica vanilijevega sirupa (ali vanilija kako drugače),
ščep soli,
limonina lupinica,
200 g arancinov,
150 g rozin.

Postopek priprave:

Iz kvasa, žlice sladkorja in nekaj žlic vode naredimo kvasec. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo luknjico, v katero zlijemo pripravljen kvasec. Med mešanjem postopoma dodajamo še tekočino, rumenjake, sladkor in vse ostale sestavine razen rozin in arancinov. Testo je zgneteno, ko se ne prijemlje več posode. Če se testo ne odlepi od posode, postopoma dodamo še kakšno žlico moke.
Pripravljeno testo pustimo vzhajati do trojne velikosti (približno eno uro). Testo zvrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na dva dela. V enega vgnetemo arancine, v drugega pa rozine. Testo oblikujemo v hlebčka in ju postavimo v model. Modela pokrijemo in pustimo vzhajati še eno uro. Kolača na vrhu zarežemo in damo v pečico, ki je segreta na 170 °C. Po 20 minutah panettone prekrijemo s peki papirjem, zmanjšamo temperaturo pečice na 160 °C in pečemo še nadaljnih 30 minut. Pečene kolače na dnu modela prebodemo s palčkami za nabodala in jih zvrnemo v lonec tako, da visijo na palčkah. Tako jih pustimo, da se ohladijo.

Za lažjo predstavo so v nadaljevanju še slike postopka...






sreda, 27. december 2017

Božična torta

Po božični večerji in božičnem kosilu pride na vrsto seveda tudi božična sladica. Letos sem naredila torto, ki sem jo obljubila fantu. Želel je imeti borovničevo torto, za katero recept sem že objavila tem blogu. Ker pa nisem hotela tretjič v istem letu delati popolnoma enake torte (čeprav je vsem zelo všeč in jo vedno naredim na željo nekoga), sem se odločila, da naredim tokrat dve različni kremi.

Spodnja krema je borovničeva, zgornja pa rumova. Tokrat tudi nisem naredila le enega biskvita, temveč tri. Torta se je tako začela in končala z biskvitom, ki pa sem ga močno napojila, da je bil sočen.


Dekoracija torte je bila tokrat v božičnem vzdušju. Sladkorni posip, macesnovi storži in listi bodike (božjega drevca). Dekoracija je bila narejena po trenutnem navdihu, saj sem strože in bodiko nabrala na dopoldanskem sprehodu brez, da bi planirala to vnaprej.


Vanilijev sirup

Aroma vanilije se mi zdi nepogrešljiv dodatek slaščicam. Zato sem se odločila, da za letošnja darila pripravim vanilijev sirup.
Recept je zelo preprost, sestavine niso drage, priprava vzame malo časa, rezultat pa je lepo in uporabno darilo.

Sirup sem naredila iz enake količine vode in rjavega sladkorja, ki sem ju segrevala na majhnem ognju, dokler se nista povezala v sirup. Na začetku sem dodala še vanilijen strok. V bistvu samo njegova zrna. Prazne polovice strokov sem shranila za dekoracijo sirupa v stekleničkah. Tako sem porabila celotno vanilijo, kajti tudi strok bo dal še nekaj arome sirupu.
Še vroč sirup sem natočila v stekleničke, dodala strok vanilije in jih zaprla. Hladila sem jih na sobni temperaturi.

Če ne dobite dovolj vanilije, ali če želite malo cenejšo različico, lahko dodate vanilijev sladkor namesto nekaj strokov vanilije. Predlagam vam tistega, v katerem so vidna zrnca vanilije (rjave pikice).


Hladne stekleničke sem še okrasila s čipko in jim dodala kartončke z napisi.

nedelja, 24. december 2017

Pomarančne smrekice

Na božični večer sem za vse sladkosnede v hiši spekla pomarančne smrekice.

Sestavine:
300 g moke,
70 g sladkorja,
170 g masla,
naribana lupinica ene bio limone,
naribana lupinica ene bio pomaranče,
sok ene in pol pomaranče,
1 jajce,
malo temne čokolade in sladkorja v prahu za dekoracijo.

Postopek je preprost...sestavine zmešaj in daj testo v hladilnik za nekaj ur. Testo razvaljaj na par milimetrov debelo, izreži z modelčkom in speci na 170°C. Peka traja okoli 10 minut. Pečene in ohlajene piškote okrasi po želji.

Prijetno sladkanje želim vsem.

Pomarančne smrekice v družbi medenjakov.

sobota, 23. december 2017

Zavijanje daril

V nadaljevanju vam predstavljam tri mačine za dekoracijo daril v božičnem času,ali pa kar tako.

Prvo darilo je bolo namenjeno slavljencu 21. decembra. Ker nisem.imela pri roki nič darilnega papirja, darilo pa je bilo majhno, sem za zavijanje uporabila list s koledarja. Na njem sem obkrožila ustrezn datum in naredila tulec, fa sploščila, v njega položila darilo in zalepila še oba konca. Dodala sem še preprost srebrn trak in naredila majhno pentljo.


Letošnja božično - novoletna darila sem vsa zavila v moder papir. Iz ostankov papirja pa sem naredila snežinke in jih s trakom privezala na paketke.





Tretji način zavijanja daril ni moje delo, temveč delo mojega fanta, ki se vedno potrudi in zavije darilo. Vendar le zame, ker ve, kako veliko mi to pomeni.
Za zavijanje je uporabil enak moder papir kot jaz, za pentljo pa je uporabil navaden povoj. Rezultat je prekrasno zavito darilo.