Če vprašaš Primorce, je panettone obvezen del decembra in z njim povezanih praznikov. Ker imamo v družini dva Primorca in ker imamo radi domačo hrano, sem se letos že drugo leto zapored lotila peke panettona. Lansko leto nisem imela primerne posode za peko (ozka in visoka), zato sem improvizirala. Letos pa sem se lotila peke bolj resno in sem kupila prave obode za panettone. Tiste papirnate modelčke z lepenkastim dnom in vzorcem po obodu. Zato je bil panettone letos tudi pravega izgleda.
Ker nas je veliko sladkosnedov, sem naredila dva kolača naenkrat...enega z arancini in drugega z rozinami.
Sestavine, iz katerih sem spekla panettone:
700 g moke,
1 kocka kvasa (42 g),
5 rumenjakov,
120 g sladkorja,
3 dl vode,
1 dl belega vina,
90 g staljenega masla,
1 žlica vanilijevega sirupa (ali vanilija kako drugače),
ščep soli,
limonina lupinica,
200 g arancinov,
150 g rozin.
Postopek priprave:
Iz kvasa, žlice sladkorja in nekaj žlic vode naredimo kvasec. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo luknjico, v katero zlijemo pripravljen kvasec. Med mešanjem postopoma dodajamo še tekočino, rumenjake, sladkor in vse ostale sestavine razen rozin in arancinov. Testo je zgneteno, ko se ne prijemlje več posode. Če se testo ne odlepi od posode, postopoma dodamo še kakšno žlico moke.
Pripravljeno testo pustimo vzhajati do trojne velikosti (približno eno uro). Testo zvrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na dva dela. V enega vgnetemo arancine, v drugega pa rozine. Testo oblikujemo v hlebčka in ju postavimo v model. Modela pokrijemo in pustimo vzhajati še eno uro. Kolača na vrhu zarežemo in damo v pečico, ki je segreta na 170 °C. Po 20 minutah panettone prekrijemo s peki papirjem, zmanjšamo temperaturo pečice na 160 °C in pečemo še nadaljnih 30 minut. Pečene kolače na dnu modela prebodemo s palčkami za nabodala in jih zvrnemo v lonec tako, da visijo na palčkah. Tako jih pustimo, da se ohladijo.
Za lažjo predstavo so v nadaljevanju še slike postopka...