nedelja, 11. september 2016

Čokoladno-čokoladna torta

Po poletnem premoru ponovno pišem objavo.

Tokrat bi vam predstavila recept za okusno čokoladno-čokoladno torto. Se sprašujete, zakaj dvakrat čokoladna? Točno zato, ker je dejansko dvakrat čokoladna. To je torta, ki ima dve različni čokoladno kremi.

Torta je sestavljena iz temne in svetle čokoladne kreme ter temnega in svetlega biskvita. Navedene sestavine so za okrogli model premera 28 cm.

Za svetli biskvit potrebuješ:
6 beljakov,
150 g kokosove moke,
70 g sladkorja v prahu.

Beljake stepi v trd sneg in jim dodaj sladkor nato previdno vmešaj še kokosovo moko. Testo prelij v namaščen in s kokosovo moko posut pekač ter peci 15-20 minut na 160°C. Biskvit mora biti le rahlo zlato obarvan.

Za temni biskvit potrebuješ:
6 beljakov,
150 g mletih mandljev,
70 g sladkorja v prahu,
2 žlici kakava v prahu.

Ponovno stepi beljake v trd sneg in jim dodaj sladkor in kakav nato previdno vmešaj še mandlje. Testo prelij v namaščen in z mletimi mandlji posut pekač ter peci 15-20 minut na 160°C.

Svetla krema:
0,5 l sladke smetane za stepanje,
250 g bele čokolade,
3 rumenjaki, 
2 žlici ruma,
1 vrečka želatine fix.

Nad soparo raztopi čokolado, ji dodaj rum in nekaj žlic sladke smetane, da postane kremasto tekoča. Med stepanjem dodaj postopoma rumenjake in nad soparo stepaj 5 do 10 minut. Stepi preostalo smetano s krem fixom po navodilih in ji dodaj stopljeno, rahlo ohlajeno čokolado. Če je krema tekoča, jo postavi za nekaj časa v hladilnik.

Temna krema:
0,5 l sladke smetane za stepanje,
300 g temne čokolade,
6 rumenjakov, 
2 žlici čokoladnega likerja,
1 vrečka želatine fix.

Nad soparo raztopi čokolado, ji dodaj liker in nekaj žlic sladke smetane, da postane kremasto tekoča. Med stepanjem dodaj postopoma rumenjake in nad soparo stepaj 5 do 10 minut. Stepi preostalo smetano s krem fixom po navodilih in ji dodaj stopljeno, rahlo ohlajeno čokolado. Če je krema tekoča, jo postavi za nekaj časa v hladilnik.

V tortni model položi svetli biskvit, na njega nadevaj temno kremo in na njo položi temni biskvit. Biskvit navlaži z nekaj žlic mleka (če torte ne bodo jedli otroci, lahko mleku dodaš žlico ali dve ruma) in na vrh dodaj še svetlo kremo. Torta naj počiva nekaj ur (najbolje čez noč) v hladilniku, da se okusi prepojijo men sabo.



Tokrat sem torto okrasila minimalistično. Uporabila sem krokant in švicarsko masleno kremo. 

Krokant sem naredila iz 50 g grobo sesekljanih mandljev in 50 g kristalnega sladkorja. Sladkor sem segrevala v ponvi dokler se ni stalil. Nato sem dodala mandlje, premešala in stresla na peki papir. Ko se je krokant ohladil, sem ga razlomila na manjše kose.

Švicarsko masleno kremo sem naredila iz sledečih sestavin:
2 beljaka,
80 g sladkorja v prahu,
120 g masla, 80 g temne čokolade.

Nad soparo sem med stalnim mešanjem segrevala beljake s sladkorjem do 65°C. Nato sem jih ohlajala (vsake toliko malo premešala) približno 10 minut. V hladne beljake sem dodajala maslo v majhnih koščkih in vse dobro premešala. To je osnovna švicarska maslena krema. Le-tej sem dodala še stopljeno, ohlajeno čokolado. Kremo sem čez noč pustila v hladilniku, da je bila popolnoma ohlajena in se je lepo brizgala.

nedelja, 7. avgust 2016

Medaljoni

Že kar nekaj časa nosimo dame iz naše hiše medaljone, danes jih predstavim tudi vam.


Za mami, bodočo svakinjo in zase sem izdelala preproste medaljone, ki se odlično kombinirajo na vse izglede. Mami to ogrlico običajno kombinira z oblekami, bodoča svakinja k tunikam v športno-elegantnem izgledu, sama pa nosim to ogrlico običajno kar na kavbojke in preprosto majčko, prav pa mi pride tudi v primerih, ko se je treba urediti bolj elegantno.
Vsaki sem naredila medaljon v njeni najljubši barvi. Gre za medaljone izdelane z alkoholnimi tuši. Tehnika je povsem preprosta, kakšen pa je rezultat, pa ocenite kar sami (nam vsem je zelo všeč)...

sobota, 25. junij 2016

Pita z lisičkami

SESTAVINE: (za 4 osebe)

Nadev:
250 g svežih gob,
1 strok česna,
1čajna žlička masla,
100 g naribanega sira (nekaj parmezana, ostalo kakšen mehkejši sir),
2 jajci
0.5 dl mleka,
sol,
poper,
timijan.

Testo:
140 g polnozrnate moke,
75 g masla,
žlica hladne vode,
sol.

PRIPRAVA:

Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo , ki naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.



Gobe narežemo na rezine in jih popražimo na maslu, ki smo ga odišavili s timijanom in sesekljanim česnom. Pražimo toliko časa, da voda od gob izpari. Na koncu gobe popramo in solimo.
Jajca razžvrkljamo, jim dodamo nariban sir, mleko in poper ter vse dobro premešamo.


Testo razvaljamo in ga položimo v pekač za pite, sega naj do roba. Na testo zlijemo jajčno mešanico in po njej enakomerno razporedimo gobe. Če je testo višje od nadeva, ga rahlo potisnemo navzdol po obodu.
Pito pečemo 30 minut na 200°C. Pečeno pito pustimo počivati 5 minut, preden jo postrežemo. Serviramo jo z žlico kisle smetane.



sreda, 15. junij 2016

Piščanec v koriandrovi omaki

Kdaj za uro skočite v Azijo? Midva s fantom to narediva kar pogosto, ko skuhava kosilo na temo Azija. Danes sva naredila piščanca v koriandrovi omaki.

Če vas zanima, kakšno je bilo najino potovanje, se nanj odpravite tudi vi. Za to potrebujete:

piščančje prsi,
papriko,
bučko,
brokoli,
smetano za kuhanje,
sol,
olivno olje,
koriander.

Na olivnem olju popražite na kocke narezanega piščanca, ga posolite in dodajte čajno žličko mletih ali zdrobljenih koriandrovih semen. Ko se meso popraži, dodamo postopoma brokoli, bučke in papriko. Ko se zelenjava popraži, dodamo še smetano in dodatno začinimo, če je le-to potrebno. V sezoni svežega koriandra lahko dodamo še na grobo nasekljane liste koriandra.
Zraven postrežemo kuhan riž.

torek, 14. junij 2016

Slani rogljički

Večkrat narejeni, zmanjka jih v trenutku.

Sestavine:
Za testo:
750 g bele moke,
40 g kvasa,
30 g sladkorja,
3 dl mlačnega mleka oziroma po potrebi,
30 g soli,
4 žlice olivnega olja.
Za posip:
1 jajce,
različna semena,
grobo mleta sol,
olje za namaz.

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesite rahlo testo in ga razdelite na hlebčke. Če želite velike rogljiče, naredite 3 kroge, če želite majhne, pa jih naredite 6 (ali kot vam ustreza). Hlebčki naj pokriti počivajo toliko časa, da se njihova velikost podvoji. Vsak hlebček razvaljajte v krog za prst debelo, ga premažite z oljem in razrežite na trikotnike.


Vsak trikotnik zvijte od širšega dela proti špici.


Rogljiče premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte s soljo ter semeni.


Na 200°C jih pecite, dokler ne postanejo lepo rjavo obarvani.


Ti rogljiči puščajo prosto pot naši domišljiji. Velikokrat naredim iz tega testa tudi polnjene rogljiče. Preden jih začnem zvijati, položim na testo kos šunke in sira. Naredila sem tudi že sladko različico, kjer sem pred zvijanjem dala na testo žličko marmelade, po vrhu pa sem rogljiče posula s sesekljanimi lešniki. V tem primeru sem olje za premaz zamenjala z maslom.



sreda, 1. junij 2016

Predpasniki


Med vsemi obveznostmi si občasno vzamem čas in sedem za šivalni stroj. Tokrat so nastala 4 darila.
Sešila sem predpasnike in ovitek za kuharsko knjigo.




Motiva mucka in sove za na žep sem narisala s flomastri za tekstil.





K lila predpasniku sem naredila še škatlico in voščilnico v stilu.


Špargljeve spomladanske testenine

Testenine so pogosto na jedilniku zaradi hitre in preproste priprave. Spomladi velikokrat pripravim testenine s šparglji na različne načine.
Danes predstavljam recept za testenine po sistemu carbonara.

Za 4 osebe potrebujemo:
2 jajci,
0,5 dl mleka,
timijan,
rožmarin,
4 stroke česna,
1 pest na majhne koščke narezanega suhega mesa,
pol pesti narezane slanine,
šop špargljev,
400 g testenin,
olivno olje,
sol,
poper,
parmezan za posip.


V vreli vodi skuhamo testenine. Na par kapljicah olivnega olja popraži na kocke narezano suho meso in slanino, dodaj nasekljan timijan in rožmarin ter česen. Praži, dokler ne zadiši. nato dodaj še narezane šparglje. Vse skupaj naj se praži, dokler šparglji ne postanejo dovolj zapečeni. Omako posoli in popopraj. Ko se testenine kuhane na zob, jih pretresi v omako in premešaj. Razžvrkljaj jajci in jima dodaj mleko ter polij po testeninah in ponovno premešaj.
Postrezi s parmezanom.