nedelja, 7. avgust 2016

Medaljoni

Že kar nekaj časa nosimo dame iz naše hiše medaljone, danes jih predstavim tudi vam.


Za mami, bodočo svakinjo in zase sem izdelala preproste medaljone, ki se odlično kombinirajo na vse izglede. Mami to ogrlico običajno kombinira z oblekami, bodoča svakinja k tunikam v športno-elegantnem izgledu, sama pa nosim to ogrlico običajno kar na kavbojke in preprosto majčko, prav pa mi pride tudi v primerih, ko se je treba urediti bolj elegantno.
Vsaki sem naredila medaljon v njeni najljubši barvi. Gre za medaljone izdelane z alkoholnimi tuši. Tehnika je povsem preprosta, kakšen pa je rezultat, pa ocenite kar sami (nam vsem je zelo všeč)...

sobota, 25. junij 2016

Pita z lisičkami

SESTAVINE: (za 4 osebe)

Nadev:
250 g svežih gob,
1 strok česna,
1čajna žlička masla,
100 g naribanega sira (nekaj parmezana, ostalo kakšen mehkejši sir),
2 jajci
0.5 dl mleka,
sol,
poper,
timijan.

Testo:
140 g polnozrnate moke,
75 g masla,
žlica hladne vode,
sol.

PRIPRAVA:

Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo , ki naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.



Gobe narežemo na rezine in jih popražimo na maslu, ki smo ga odišavili s timijanom in sesekljanim česnom. Pražimo toliko časa, da voda od gob izpari. Na koncu gobe popramo in solimo.
Jajca razžvrkljamo, jim dodamo nariban sir, mleko in poper ter vse dobro premešamo.


Testo razvaljamo in ga položimo v pekač za pite, sega naj do roba. Na testo zlijemo jajčno mešanico in po njej enakomerno razporedimo gobe. Če je testo višje od nadeva, ga rahlo potisnemo navzdol po obodu.
Pito pečemo 30 minut na 200°C. Pečeno pito pustimo počivati 5 minut, preden jo postrežemo. Serviramo jo z žlico kisle smetane.



sreda, 15. junij 2016

Piščanec v koriandrovi omaki

Kdaj za uro skočite v Azijo? Midva s fantom to narediva kar pogosto, ko skuhava kosilo na temo Azija. Danes sva naredila piščanca v koriandrovi omaki.

Če vas zanima, kakšno je bilo najino potovanje, se nanj odpravite tudi vi. Za to potrebujete:

piščančje prsi,
papriko,
bučko,
brokoli,
smetano za kuhanje,
sol,
olivno olje,
koriander.

Na olivnem olju popražite na kocke narezanega piščanca, ga posolite in dodajte čajno žličko mletih ali zdrobljenih koriandrovih semen. Ko se meso popraži, dodamo postopoma brokoli, bučke in papriko. Ko se zelenjava popraži, dodamo še smetano in dodatno začinimo, če je le-to potrebno. V sezoni svežega koriandra lahko dodamo še na grobo nasekljane liste koriandra.
Zraven postrežemo kuhan riž.

torek, 14. junij 2016

Slani rogljički

Večkrat narejeni, zmanjka jih v trenutku.

Sestavine:
Za testo:
750 g bele moke,
40 g kvasa,
30 g sladkorja,
3 dl mlačnega mleka oziroma po potrebi,
30 g soli,
4 žlice olivnega olja.
Za posip:
1 jajce,
različna semena,
grobo mleta sol,
olje za namaz.

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesite rahlo testo in ga razdelite na hlebčke. Če želite velike rogljiče, naredite 3 kroge, če želite majhne, pa jih naredite 6 (ali kot vam ustreza). Hlebčki naj pokriti počivajo toliko časa, da se njihova velikost podvoji. Vsak hlebček razvaljajte v krog za prst debelo, ga premažite z oljem in razrežite na trikotnike.


Vsak trikotnik zvijte od širšega dela proti špici.


Rogljiče premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte s soljo ter semeni.


Na 200°C jih pecite, dokler ne postanejo lepo rjavo obarvani.


Ti rogljiči puščajo prosto pot naši domišljiji. Velikokrat naredim iz tega testa tudi polnjene rogljiče. Preden jih začnem zvijati, položim na testo kos šunke in sira. Naredila sem tudi že sladko različico, kjer sem pred zvijanjem dala na testo žličko marmelade, po vrhu pa sem rogljiče posula s sesekljanimi lešniki. V tem primeru sem olje za premaz zamenjala z maslom.



sreda, 1. junij 2016

Predpasniki


Med vsemi obveznostmi si občasno vzamem čas in sedem za šivalni stroj. Tokrat so nastala 4 darila.
Sešila sem predpasnike in ovitek za kuharsko knjigo.




Motiva mucka in sove za na žep sem narisala s flomastri za tekstil.





K lila predpasniku sem naredila še škatlico in voščilnico v stilu.


Špargljeve spomladanske testenine

Testenine so pogosto na jedilniku zaradi hitre in preproste priprave. Spomladi velikokrat pripravim testenine s šparglji na različne načine.
Danes predstavljam recept za testenine po sistemu carbonara.

Za 4 osebe potrebujemo:
2 jajci,
0,5 dl mleka,
timijan,
rožmarin,
4 stroke česna,
1 pest na majhne koščke narezanega suhega mesa,
pol pesti narezane slanine,
šop špargljev,
400 g testenin,
olivno olje,
sol,
poper,
parmezan za posip.


V vreli vodi skuhamo testenine. Na par kapljicah olivnega olja popraži na kocke narezano suho meso in slanino, dodaj nasekljan timijan in rožmarin ter česen. Praži, dokler ne zadiši. nato dodaj še narezane šparglje. Vse skupaj naj se praži, dokler šparglji ne postanejo dovolj zapečeni. Omako posoli in popopraj. Ko se testenine kuhane na zob, jih pretresi v omako in premešaj. Razžvrkljaj jajci in jima dodaj mleko ter polij po testeninah in ponovno premešaj.
Postrezi s parmezanom.

četrtek, 19. maj 2016

Kavna torta s karamelo

Kremasta torta s kavnim pridihom je odlična sladica za vsako priložnost.

Sestavine:

Kavna krema:

500 ml sladke smetane,
100 g sladkorja,
malo več kot deciliter črne kave,
4 rumenjaki,
čajna žlička instant nesladkane kave,
1 želatina fix.

Lešnikov biskvit:

4 beljaki,
85 g masla,
60 g sladkorja v prahu,
80 g mletih lešnikov,
85 g moke,
1 žlica breskove marmelade.

Kavna karamela:

50 g sladkorja,
50 ml črne kave,
30 g masla.

Dekoracija:

200 ml sladke smetane,
rebro temne čokolade,

Priprava:

Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj previdno vmešamo sladkor, lešnike in moko. Maslo segrevamo v kozici toliko časa, da postane svetlo rjav in zadiši. Dodamo mu marmelado in vse skupaj, ko se ohladi, vmešamo v maso za biskvit. Biskvit prelijemo v namaščen pekač premera 26 cm in ga pečemo na 180°C dokler ne postane zlato rjav. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.


Rumenjake stepamo s sladkorjem in kavo (v katero smo vmešali instant kavo) nad vodno kopeljo, dokler ne postane masa kremasta. Ko se masa ohladi, jo dodamo stepeni sladki smetani (z želatina fixom). Kremo damo v tortni obod premera 20 cm in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.


Za kavno karamelo damo v kozico sladkor in počakamo, da s




e stali. Ko se ves sladkor raztali, mu prilijemo kavo in mešamo toliko časa, da je celotna zmes ponovno tekoča. NA koncu dodamo še na kosme narezano maslo. Karamelo ohladimo.


Torto sestavimo tako, da na sredino biskvita zvrnemo kremo (pekač na hitro pomočimo v vročo vodo, da krema odstopi od posode), na njo nabrizgamo stepeno smetano, naribamo čokoladi in prelijemo s kavno karamelo. Torto takoj postrežemo.


Ta recept torte je priredba recepta iz strani 24kitchen (http://www.24kitchen.si/recept/kavna-ledena-torta).