sobota, 16. januar 2016

Piškot za zmeraj

V prostem času rada ustvarjam tudi izven kuhinje, sem pa še posebno navdušena nad izdelavo uporabnih predmetov. Tako sem danes popoldne med pitjem čaja in grizljanjem sadja ter gledanjem smučarskih poletov izdelala piškot iz modelirne mase.

Izbiranje barv, gnetenje, valjanje, izrezovanje, sestavljanje, pečenje in lakiranje so pripeljali do končnega izdelka. Naredila sem linški piškot kot utež za čajni košek.

Ali kdaj razmišljate, kako podobni postopki so pri ustvarjanju izven kuhinje in ustvarjanjem za kuhinjskim pultom? Lahko so tudi rezultati podobni edino rok uporabe in življenjsko dobo imajo različno.

Ker sem bila neučakana, sem danes spila dva zelena čaja, da sem takoj preverila, kako se obnese nova pridobitev za moje razvade.



Sobotno hitro kosilo

Današnje kosilo je bilo hitro pripravljeno ampak kljub temu mešanica dobrih okusov. Ker se me za rokav še drži prehlad, čeprav se ga uspešno otresam, sem se odločila, da bo za današnje kosilo nekaj, kar je hitro narejeno.
Odločila sem se za grahovo juho, slane palačinke s piščančjim mesom in gobami, rdečo peso in sadje po kosilu.
Ker imamo vrt in njivo, veliko sadja in zelenjave shranimo in to s pridom porabimo čez zimo. Danes sem uporabila celo paleto zelenjave in začimb iz shrambe.




Pri zelenjavnih juhah uporabim običajno čim manj sestavin, kajti mnenja sem, da je manj več, vsaj kar se sestavin tiče.

Za grahovo juho sem uporabila 5 sestavin in sicer:
grah, čebulo, vodo, poper, sol in smetano za kuhanje

Vse razen smetane sem dala v lonec in kuhala 15 minut (toliko, da se je grah skuhal), nato sem dodala smetano in s paličnim mešalnikom zmiksala.

Juha pride zelo dobra, rahlo sladkasta in lepe zelene barve.
Končne oblike juhe nisem uspela slikati, kajti odnesli so mi jo iz kuhinje in jo hitro začeli jesti, tako zelo so bili vsi danes lačni.

Za slane palačinke s piščančjim mesom in gobami sem porabila (za 4 osebe):

150 g pirine polnozrnate moke,
3 jajca,
50 g stopljenega masla,
380 ml mleka,
ščep soli in timijan,
1 bio pomarančo,
1 čebulo,
250 g lisičk in ježkov,
400 g piščančjega mesa,
4 žlice kisle smetane,
2 žlici olja,
sol, poper.

Iz moke, jajc, masla, mleka, soli, timijana, in naribane lupinice pomaranče sem naredila testo za palačinke, ki je med pripravo ostalih sestavin počival na pultu.

Piščančje meso sem narezala na trakove, čebulo in gobe pa na rezine.

Na žlici olja sem na hitro opekla meso in ga poprala ter solila, vzela iz ponve in na drugi žlici popražila čebulo ter gobe. Ko so bile gobe popražene, sem v ponev vrnila meso in vse skupaj zalila s kislo smetano, ki sem jo premešala s sokom cele pomaranče. Vse skupaj sem pokuhala na majhnem ognju med tem pa spekla 10 palačink.




Palačinke sem nadevala z mesom in jih zložila v paketke. Ker jemalo mesa ostalo, sem ga dodala kar tako zraven.

Ta recept vedno prilagodim trenutnim sestavinam. V njem uporabim vse vrste gob: šampinjone, lisičke, ježke, mušnice, jurčke... kar pač tis trenutek imam.
Prav tako je z mesom, uporabila sem že vse vrste mesa. Namesto čebule pa uporabim tudi mlado čebulo ali por.

Kot sem že omenila, sem zraven postregla rdečo peso z veliko kumine, ki jo imamo vsi radi.

Po kosilu ob čaju in sadju pa sem delala pecivo, ki je za vedno, to pa je že druga zgodba. V naslednji objavi :)

petek, 8. januar 2016

Hitra zloženka

Končno sem našla čas, da napišem novo objavo.
Večkrat pobrskam po kuharskem zvezku svoje, žal že pokojne, mame in naredim kaj, kar nam je včasih pripravila ona.
Že nekajkrat sem spekla pecivo, ki je navdušilo vse, ki so ga poskusili. Priprava je res preprosta, saj ti pri celotni pripravi največ časa vzame ribanje jabolk. Recept je tudi zelo prilagodljiv in omogoča 101 variacijo.
Danes je prišla na vrsto zloženka, v katero dam sestavine kot so sestavine v prekmurski gibanici. Ker smo vsi v hiši ljubitelji rozin, sem jih seveda dodala.

Sestavine:

Testo:
  2 skodelici moke
  1/2 skodelice sladkorja
  1 pecilni prašek
Nadev:
  10 jabolk (če imaš tako majhna jabolka, kot jaz, kajti vedno za kuho uporabim jabolka, ki so manjša,                     večja in lepša pa pojemo)
  500 g skute
  pest mletih orehov
  pest mletega maka
  rozine
  cimet
Preliv:
  3 jajca
  2,5 dl sladke smetane
  2,5 dl mleka
  2 žlici sladkorja

maslo za namastitev pekača

Postopek:
Pekač, ki je malo manjši od tistega iz pečice, namasti z maslom in po dnu potresi 1/3 mešanice za testo. Na to plast daj po plasteh 1/2 naribanih jabolk (potresi s cimetom), 1/2 skute, mlete orehe. Ponovno posuj z 1/3 mešanice za testo in nadaljuj s plastmi: jabolka s cimetom, rozine, skuta, mak in ponovno mešanica za testo. Plasti sproti poravnavaj. Ko potreseš zadnjo plast mešanice za testo, zmešaj sestavine za preliv in jih polij po celotni zloženki ter z nožem sistematično prepikaj celo pecivo, da bo lahko preliv dosegel dno peciva in tako povezal sestavine za testo v testo.
Pecivo vsaj pol ure pred pečenjem pusti čakati, da se sestavine prepojijo. Pecivo nato peci na 180 °C 40 minut. Po približno 20 minutah ga je potrebno pokriti, da se po vrhu preliv ne zažge.




Ker je priprava res enostavna, se večkrat odločim in na hitro naredim kakšno od variant te zloženke. Zelo okusna pride z jagodičevjem in skuto, breskvami in češnjami ter koščki čokolade, bananami, kokosom in mascarponejem, včasih pa naredim tudi slano različico z različno pokuhano ali popraženo zelenjavo in skuto, gobami in kislo smetano ter raznoraznimi začimbami. Včasih celo porabim kakšen kos mesa, ki ostane od kosila in ne gre v promet.
Če delam slano različico, sladkor izpustim, dodam pa nekaj soli. V preliv včasih zamešam tudi kislo smetano.

Skratka, upam da sem komu dala zamisel za hitro kosilo, ki se ga lahko pripravi že prejšnji dan in se ga pred obrokom le še speče.

Pa dober tek!

petek, 25. december 2015

Božično vzdušje

Kot vsako leto, smo se tudi letos zbrali na predbožični dan takoj po službah. Ker sem bila včeraj cel dan doma, sem dopoldne že pripravila darila za domače, ki so kasneje, ko smo skupaj okrasili božično drevo, pridno čakala pod njim, da smo jih po večerji odprli.





Za večerjo so bili na naši mizi: Tatarski biftek, košutina pečenka, malinova marmelada, krompirjeve rozete treh okusov, puranja rulada s pršutom in olivami, za sladico pa kavni kolački in domača orehova potica. Del večerje je na sliki, ostalo pa smo pojedli, preden sem uspela fotografirati:


Darila so barvno usklajena z božičnim drevescem:


Vsebina daril je kot vedno praktično uporabna: božična marmelada, kavni trikotniki, praženi mandlji, brizgani masleni piškoti, salama iz suhega sadja ter lešnikov in temne čokolade:


Domače sem že malo razvadila z domačimi dobrotami, kajti če jih kakšno darilo ne vsebuje, vsi povprašujejo po njih.
Sladke praznike želim vsem...

ponedeljek, 14. december 2015

Skuta za zajtrk in kot sladica

Običajno pečem le čez vikende, ko imam malo več časa. Ta vikend je bila glavna sestavina mojih izdelkov skuta. Spekla sem češke kolače in metine rezine.

Navdih za češke kolače sem dobila že pred leti, ko je bil moj brat dlje časa na Češkem in sem imela možnost okusiti to češko dobroto. Seveda se brat ni pozanimal za recept, niti točno nismo vedeli, kako se tej jedi reče. Zato sem z malo poizkušanja med pripravo sestavin prišla do rezultata, ki je zelo podoben tistim kolačem, ki sem jih dobivala s Češke.

Kolači so zelo dobri kot zajtrk s skodelico mleka, kave, čaja ali kot del kosila v kombinaciji z dobro juho, ki pozimi tako paše:



...čez dobro uro...



Za nedeljsko kosilo pa sem naredila metino rezino, ki je zelo hitro narejena, po sestavinah preprosta, dopušča pa tudi veliko variacij z okusom:



Povezavi do receptov:
http://www.kulinarika.net/recepti/20806/sladice/ceski-kolaci/
http://www.kulinarika.net/recepti/20807/sladice/metine-rezine/

Božično novoletne voščilnice

Praznični december je že v polnem zanosu, kar me vsako leto prevzame. Ker zelo rada ustvarjam, se vsako leto odločim, da naredim voščilnice za vse, ki jih imam rada. Običajno jih delam tik pred zdajci, kdaj že tako pozno, da pridejo do naslovnikov šele po božiču.
Letošnje voščilnice so že narejene:


 



Ko sem brskala po svojem arhivu fotografij pa sem našla lanske in predlanske novoletne voščilnice. Mogoče pride komu kakšna ideja prav:



torek, 1. december 2015

Rezani piškoti kot darilo - nadaljevanje

Kot sem obljubila, sem poslikala piškote, ki sem jih podarila za rojstni dan kot del darila.
Zapakirala sem jih v celofanasto vrečko, ki sem jo postavila v darilno škatlico.
Šele ko sem izdelala škatlico, sem ugotovila, da je malo premajhna za toliko piškotov, kot sem jih spekla, zato niso špice od škatle čisto skupaj, kot je bilo v začetku mišljeno. Nisem pa želela podariti le dela piškotov, kajti obdarovanec jih obožuje.
Darilo je narejeno tako hitro, kot so pečeni piškoti, kajti škatlo sem naredila med peko piškotov.