sreda, 1. junij 2016

Predpasniki


Med vsemi obveznostmi si občasno vzamem čas in sedem za šivalni stroj. Tokrat so nastala 4 darila.
Sešila sem predpasnike in ovitek za kuharsko knjigo.




Motiva mucka in sove za na žep sem narisala s flomastri za tekstil.





K lila predpasniku sem naredila še škatlico in voščilnico v stilu.


Špargljeve spomladanske testenine

Testenine so pogosto na jedilniku zaradi hitre in preproste priprave. Spomladi velikokrat pripravim testenine s šparglji na različne načine.
Danes predstavljam recept za testenine po sistemu carbonara.

Za 4 osebe potrebujemo:
2 jajci,
0,5 dl mleka,
timijan,
rožmarin,
4 stroke česna,
1 pest na majhne koščke narezanega suhega mesa,
pol pesti narezane slanine,
šop špargljev,
400 g testenin,
olivno olje,
sol,
poper,
parmezan za posip.


V vreli vodi skuhamo testenine. Na par kapljicah olivnega olja popraži na kocke narezano suho meso in slanino, dodaj nasekljan timijan in rožmarin ter česen. Praži, dokler ne zadiši. nato dodaj še narezane šparglje. Vse skupaj naj se praži, dokler šparglji ne postanejo dovolj zapečeni. Omako posoli in popopraj. Ko se testenine kuhane na zob, jih pretresi v omako in premešaj. Razžvrkljaj jajci in jima dodaj mleko ter polij po testeninah in ponovno premešaj.
Postrezi s parmezanom.

četrtek, 19. maj 2016

Kavna torta s karamelo

Kremasta torta s kavnim pridihom je odlična sladica za vsako priložnost.

Sestavine:

Kavna krema:

500 ml sladke smetane,
100 g sladkorja,
malo več kot deciliter črne kave,
4 rumenjaki,
čajna žlička instant nesladkane kave,
1 želatina fix.

Lešnikov biskvit:

4 beljaki,
85 g masla,
60 g sladkorja v prahu,
80 g mletih lešnikov,
85 g moke,
1 žlica breskove marmelade.

Kavna karamela:

50 g sladkorja,
50 ml črne kave,
30 g masla.

Dekoracija:

200 ml sladke smetane,
rebro temne čokolade,

Priprava:

Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj previdno vmešamo sladkor, lešnike in moko. Maslo segrevamo v kozici toliko časa, da postane svetlo rjav in zadiši. Dodamo mu marmelado in vse skupaj, ko se ohladi, vmešamo v maso za biskvit. Biskvit prelijemo v namaščen pekač premera 26 cm in ga pečemo na 180°C dokler ne postane zlato rjav. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.


Rumenjake stepamo s sladkorjem in kavo (v katero smo vmešali instant kavo) nad vodno kopeljo, dokler ne postane masa kremasta. Ko se masa ohladi, jo dodamo stepeni sladki smetani (z želatina fixom). Kremo damo v tortni obod premera 20 cm in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.


Za kavno karamelo damo v kozico sladkor in počakamo, da s




e stali. Ko se ves sladkor raztali, mu prilijemo kavo in mešamo toliko časa, da je celotna zmes ponovno tekoča. NA koncu dodamo še na kosme narezano maslo. Karamelo ohladimo.


Torto sestavimo tako, da na sredino biskvita zvrnemo kremo (pekač na hitro pomočimo v vročo vodo, da krema odstopi od posode), na njo nabrizgamo stepeno smetano, naribamo čokoladi in prelijemo s kavno karamelo. Torto takoj postrežemo.


Ta recept torte je priredba recepta iz strani 24kitchen (http://www.24kitchen.si/recept/kavna-ledena-torta).

Oblečeni šparglji v dobri družbi

Spomladi se v moji kuhinji velikokrat znajdejo šparglji, nekaj je že domačih, nekaj pa jih še kupim na lokalni kmetiji.
Za praznično kosilo sva s fantom naredila šparglje po še posebej dobrem receptu.

Potrebujemo le nekaj sestavin, rezultat pa nikoli ne razočara.

Za 10 špargljev potrebujemo:
20 rezin šunke,
2 jajci,
nekaj mleka,
2 žlici moke,
100 g drobno ribanega parmezana.

Šparglje prerežemo na pol, jih damo v hladno vodo in kuhamo toliko časa, da voda zavre. Šparglje odcedimo in jih splahnemo z mrzlo vodo. Vsak špargelj zavijemo v šunko, ga povaljamo v moko in nato v razžvrkljana jajca, katerim smo dodali parmezan.
Oblečene šparglje spečemo v ponvi na kapljici olja.



Špargljem so na krožniku delali družbo še pečen krompir s pekočo papriko in rožmarinom, popečene bučke in pečena vratovina.

sreda, 11. maj 2016

Nakit iz modelirne mase

Kadar je vreme bolj kislo, imam čas ustvarjati. Konec aprila in začetek maja, ko je zunaj snežilo in deževalo, sem naredila nakit za eno mlado damo in eno damo, mlado po srcu. Seveda sem naredila nekaj tudi zase.

Za najmlajšo damo je nastala vijolična kolekcija. Naredila sem obesek, ki je nosljiv na obeh straneh, da bo imelo dekle več možnosti kombiniranja. Dodala sem še sponko za lase. Nakit je namenjen moji 8-letni sestrični.



 Druga dama je ljubiteljica zelene barve, zato sem ji naredila zeleno ogrlico, ki se preliva z rumeno in belo. Ogrlica je polakirana, da ima svetleč pridih.



 K zeleni ogrlici sem kot darilo dodala še ogrlico v rožnato - beli svetleči kombinaciji. Nežne barve sem zložila v večji obesek, ki sem ga kombinirala z nežnimi rožnatimi perlami.


Kot četrti del ustvarjanja je nastal mornarski komplet nakita. Naredila sem verižico, prstan in uhane, ki jih povezuje motiv morske zvezde in ogrlico s sidro in vrvjo. Ta kolekcija je v mat izvedbi.

sreda, 4. maj 2016

Mediteranski piščanec

Če imate doma zelenjavni vrt, vam bo ta recept še kako prišel prav poleti, ko se bodo rastline šibile pod sadovi. Priprava tega kosila je povsem preprosta in hitra, umazali pa boste malo posode.

Za 4 lačne osebe potrebujete:

1 piščančje prsi,
1 bučka,
polovico velikega pora,
5 špargljev (poleti jih nadomestim s papriko), 
pest oliv,
pest suhih paradižnikov in 3 žlice paradižnikove mezge (ali 3 večji sveži paradižniki)
timijan,
rožmarin,
polovico glave časna,
2 dl belega vina,
sol,
čili,
olivno olje.


Suhe paradižnike namočite v vinu. Zelenjavo in meso narežite, v pekaču jih pomešajte z začimbami in oljem ter zalijte z vinom.


V pokritem pekaču pecite 30 minut na 200°C. Na koncu premešajte in odkrito pecite še par minut, da se vse lepo zapečeno.

Zraven lahko ponudite svaljke, krompir v kosih, testenine, riž ali preprosto kruh.

5 minut rezanja, 35 minut peke in okusno kosilo je na mizi. Pa dober tek.

torek, 19. april 2016

Goveji polpeti - kako porabiti govedino iz juhe drugič

Vsako nedeljo nam ostane pri kuhanju goveje juhe nekaj govedine iz juhe. Ker porabimo vse do zadnje žlice, porabimo tudi to govedino. Običajno jo pojemo v ponedeljek za kosilo, kdaj pa tudi v nedeljo ali ponedeljek za večerjo. Tako smo včeraj jedli goveje polpete za večerjo poleg solate.

Goveje polpete naredim, kot veliko stvari v kuhinji, na oko. Torej vam ne morem zaupati točnih količin, je pa jed enostavna, tako da količine niso obvezno točno določene. Lahko improvizirate s sestavinami, dodatki in količinami.

Včeraj sem uporabila:
meso iz juhe (okoli 300 g),
kruh (2 kosa),
ovsene kosmiče (2 žlici),
čemaž (10 listov),
čili,
sol,
poper,
drobtine,
mleko (2 dl),
jajce.

Meso iz juhe na drobno nasekljajte ali zmeljite, kruh narežite na kocke in ga zalijte s toplim mlekom, dodajte mu kosmiče. Čemaž nasekljajte in ga dodajte mesu, dodajte še jajce in začimbe. Kruh in kosmiče dobro odtisnite in tudi to dodajte mesu.


Maso za polpete dobro premešajte in naredite polpete, ki jih povaljate v drobtinah ter spečete v ponvi.



Polpeti se ne pečejo dolgo, le toliko, da jajce zakrkne in drobtine porjavijo.