sreda, 18. oktober 2017

Trio tort

V obdobju dveh tednov sem naredila trio tort, s katerimi smo proslavili dve okrogli obletnici - dvakrat 30 let.
V bistvu so bile torte štiri, saj je bila prva torta kombinacija dveh tort. Naredila sem sacher torto v obliki številke tri in okroglo hruškovo torto. Ti torti smo pojedli po postavljanju prvega mlaja.


Ko je bil postavljen drug mlaj, smo se posladkali z rafaelo torto.


Na koncu je bilo še družinsko kosilo in čas za pihanje svečk obeh slavljencev. Svečke sem postavila na prelivajočo se borovničevo-malinovo torto. Okrasila sem jo s čokoladnimi listi.



Vse torte so bile narejene ekspresno hitro, saj mi je zmanjkovalo časa. Kljub hitri izdelavi pa so bile pohvaljene in pojedene do zadnje drobitice.

četrtek, 28. september 2017

Bodoča teta

Kmalu bom postala teta. Nad tem dejstvom sem zelo navdušena, kajti otroke imam zeloooooo rada, se pa zavedam tudi, da je vloga tete pomembna in odgovorna življenjska vloga.
Za svojo svakinjo sem porisala nosečniško majico. In to kar dvakrat. ;) Prvič je namreč nisem dobro zalikala in se je barva sprala z nje. Smo se pa ob poslikavi zabavali trije: otrok v trebuhu, svakinja in jaz. Ker majice nisem mogla poravnati in napeti na ravni podlagi, si jo je svakinja oblekla in sem jo poslikala na njej. Rezultat je simpatična majica, ki lepo poudari nosečniški trebušček.


Naslednja stvar, v zvezi z prihajajočim nečakom je izdelava albuma za slike. Naredila sem album v nevtralnih barvah, saj še ne vemo, ali bo deklica ali deček.



V albumu sem pripravila strani za vse pomembnejše dogodke v zgodnjem otroštvu, strani za podatke o otroku, družini in sorodnikih ter strani za rojstno dnevne fotografije vse do otrokove polnoletnosti. Na koncu albuma so ostale še strani za poljubne fotografije.

V pričakovanju nečaka/nečakinje imam v planu še ustvarjati. Naredila bom namreč posteljnino za otroško posteljico in sešila kakšno igračko. Vse bom predstavila v enem od naslednjih blogov.

sreda, 23. avgust 2017

Nakit za poroko in nakit kar tako

Pred slabim mesecem sem izdelovala nakit za nevesto, njeno hčerko in pričo. Ko sem ravno razstavila ves material in orodje, sem naredila še nekaj nakita zase, za bodočo svakinjo in mami.

Najprej sem preizkusila novo tehniko, ki sem jo kasneje uporabila za nevestin nakit. Tako sem izdelala prstan in broško za mami ter uhane in prstan za nevesto.




Najmlajša dama (hči neveste) je dobila prisrčne mini bele uhane z modrimi pikicami.


Za nevestino pričo sem v osnovi naredila uhane v obliki src, ki pa ji niso ustrezali (ker je bila iz njene strani določena le barva uhanov, kasneje pa je ugotovila, da ji oblika ni OK), ki so na koncu postali verižica zame in za mojo ljubo svakinjo (kdaj pišem bodoča, kdaj ne, kar je na konec koncev povsem vseeno, kajti ona mi je kot sestra). Poročni priči pa sem naredila podobne uhane, le drugačne oblike.



Ker je ves narejen nakit tako zelo umirjen, bolj eleganten, sem za konec naredila še nekaj razigranih kosov nakita, ki ga bom po večini nosila jaz, je pa tako, da si ženske v naši družini nakit sposojamo in menjamo, tako da ga bosta nosili tudi mami in bodoča svakinja.



Ker nimam obstanka in nenehno kaj ustvarjam, imam v izdelavi že nove kose naita, ki pa jih bom pokazala v kakšni od prihodnjih objav.

nedelja, 20. avgust 2017

Poletna pita s figami

Starša vsako leto z dopusta prineseta nekaj fig, ker vesta, da jih obožujem . Prav tako dobro vesta vesta, da bom kaj dobrega spekla iz njih.

Danes sem se odločila in naredila preprosto, hitro narejeno pito, ker med učenjem za prihajajoči se izpit paše kratka kulinarična pavza, nimam pa ogromno časa.


Iz 250 g moke (in vsega, kar paše zraven) sem naredila krhko testo in ga spekla v dveh pekačih za pite. Ko je bilo testo pečeno, sem naredila nadev iz mascarpone sira, grškega jogurta, smetane za stepanje, medu, cimeta in ruma.

Na ohlajeno testo sem dala nadev in na vrh naložila sladke fige.

Vedno, ko delam pito, ki se nadeva s kremo že pečena si rečem, da jo bom pečeno testo vzela iz pekača in ga šele na servirnem krožniku nadevala ter okrasila. Ampak, ko bi to lahko naredila, ponavadi pozabim, tako da imam vedno malo logističnih problemov pri prvem kosu, ki ga jemljem iz pekača. Je pa res, da je vedno kakšen kandidat v bližini, ki se "žrtvuje" za ta kos, ki ni ravno lep. Vse naslednje kose pa se že da lepo vzeti iz pekača.
Naslednjič bom preložila pečeno testo iz pekača na servirni krožnik. 😉


ponedeljek, 10. julij 2017

Preprosta voščilnica

V soboto sem na hitro in brez vnaprejšnjih priprav (ogledovanje in nakupovanje materiala, iskanja idej) naredila voščilnico za slavljenca, ki je praznoval 30 let.

Ker sem imela doma zelo slab nabor materiala, sem se hitro odločila, da bo osrednja tematika voščilnice nekaj v zvezi z naravo, saj se v naravi vedno najde ogromno dekorativnega materiala.

Med izdelovanjem osnove sem razmišljala, kakšen dodatek bi se najbolj ujemal s papirji, ki sem jih našla v svoji zbirki. Tako sem se spomnila na veliko škatlo školjk v garaži, ki je tam že kakšnih 15 let. Včasih sem namreč na morju strastno nabirala lupine morskih sadežev in jih vedno vse želela spraviti. Kot pravi pregovor: Čez sedem let vse prav pride. In res je prišlo še kako prav.


Slavljenec je bil navdušen nad voščilnico, komentiral je, da če smo se že potepali po morju. :D


Sobotna peka piškotov

Brat bo imel kmalu zabavo za sodelavce in me je prosil, če lahko poskrbim za kakšno sladko dobroto.  Ker me ne bo doma, sem se odločila, da naredim nekaj piškotov, ki stojijo dlje časa. Če jih kdo ne najde in poje seveda, kar pa je pri nas doma zelo pogost dogodek.


V soboto, ko se je vročina malo polegla, sem zamesila 3 vrste testa, dve od njih v klasični in kakavovi različici.


Po dveh urah peke sem zaključila s polno škatlo piškotov. V škatli čakajo na sladkosnede obiskovalce mehiški razpokančki (ki tokrat niso razpokali, ker je bilo preveč toplo, vendar so vseeno slastni), brizgani piškoti v treh različicah in moto rožice.



Dan pred zabavo bom naredila še kakšno biskvitno sladico.

sobota, 8. julij 2017

Rabarbarina pita

Vsako nedeljo pripravim sladico. Tokrat sem imela v mislih nekaj z malinami. Ko pa sem jih šla nabrat, sem ugotovila, da so me ptiči tokrat prehiteli in da z malinovo sladico ne bo nič. Zato sem malo pogledala po vrtu, iz česa bi lahko naredila nekaj sladkega. Spomnila sem se na velik grm rabarbare, ki se letos prav bohoti na vrtu. Nabrala sem stebla rabarbare in se lotila peke.

Za osnovo sem naredila klasično krhko testo, ki sem ga predpekla obteženega 20 minut. Med tem sem pripravila nadev iz rabarbare, jabolčnega soka, sladkorja in cimeta. Ko je bilo testo predpečeno, sem ga nadevala z nadevom in ponovno pekla 20 minut. Ko se je pita pekla, sem naredila še orehove drobtine za posip. Pečeno pito sem malo ohladila, potresla z drobtinami in dodala kepico sladoleda ter postregla.

Ta pita je zelo osvežilna in primerna za poletne dni.