sobota, 7. november 2015

Pad thai rezanci

Rada poizkušam nove okuse in jedi, zato večkrat jem v restavraciji z azijsko hrano. Ker naravnost obožujem azijske rezance, sem se odločila, da jih pripravim sama. Po nekaj poizkušanjih sem prišla do rezultata, ki je skoraj identičen thai pad rezancem iz restavracije, zato danes delim ta recept z vami.


Sestavine za 2 osebi:
200 g širokih riževih rezancev
200 g mesa (piščančje, svinjsko, rakci ali mešano)
1 jajce
1 korenček
3 zeljni listi
1/2 srednje velikega pora
pest kalčkov
malo čilija za pikantnost
4 žlice thamarind omake (lahko jo zamenjate s polovico sladko-pekoče in polovico temne sojine)
koriander (seme)
sol
poper
malo olja
malo vode
pest nasekljanih arašidov

Priprava:
V voku segrej olje in nanj ubij jajce ter ga dobro razmešaj in speci. Ko je jajce skoraj pečno, dodaj na trakove narezano meso (rakovi repki maj bodo celi) in ga popraži. Dodaj na krpice narezano zelje, na trakove narezano korenje, sesekljan čili in koriander ter popraži. Čez nekaj trenutkov dodaj še na trakove narezan por in omako. Ko zadiši, dodaj še rezance in malo vode. Vodo dodajaj postopoma, kolikor jo rezanci popijejo. Rezance praži, dokler ne postanejo mehki. Mi smo navajeni malo bolj al dente in jih pražim le dobrih 5 minut. Je pa seveda čas odvisen tudi od posameznih rezancev. Minuto pred koncem dodaj še kalčke in sol ter poper po okusu. Ko rezance serviraš na krožnik, jih posuj z arašidi.

Sladko-pekočo in sojino omako se dobi v vsaki malo večji trgovini, zato z njima nadomeščam thamarind omako, katero kupim v Hoferju, kadar imajo azijske tedne. Takrat kupim tudi rezance in kalčke, ker so cenejši kot v ostalih trgovinah.
Sestavine lahko narežete na poljubne oblike, vendar če se boste jedi lotili s palčkami, je podolgovata oblika najenostavnejša za prijemanje. Trakci zelenjave naj ne bodo daljši od 5 cm.
Če ne želite mesa, ga enostavno izpustite, lahko pa ga zamenjate s tofujem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar